9°C
Mostar 18°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

04.02.2020 / 20:06 BiH - Tribina u Zenici

Upozorenje na odnos Kine prema muslimanima i investicijama u BiH

Upozorenje na odnos Kine prema muslimanima i investicijama u BiH
Foto: FENA - Vijesti.ba

Muftijstvo zeničko i Medžlis Islamske zajednice Zenica bili su večeras domaćini javne tribine o temi „Politika Kine spram ujgurskih muslimana“, na kojoj su predavači bili dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo te novinar Al Jazeere Balkans Harun Karčić.

- Bosanski muslimani imaju svoje izazove, koji su takvi kakvi jesu i o kojim govorimo na način koji je primjeren tome. Uvažavajući naš moralni i svaki drugi integritet te činjenicu da imamo obavezu da, na neki način, pokažemo saosjećanje sa drugima, s obzirom da su i drugi pokazali suosjećanje sa nama, smatrali smo potrebnim da organizujemo ovu tribinu - kazao je zenički muftija Mevludin Dizdarević.

Svjesni su, napomenuo je muftija Dizdarević, da je javnost preopterećena time što se dešava te da mnogo različitih izvora ima o tome šta se zaista dešava u Kini.

- U tom pogledu imamo svojevrsnu medijsku mećavu, koja nam onemogućava da stvari sagledamo zaista onako kakve jesu.
Mi nismo ovdje da osuđujemo Kinu ni kinesku politiku, nego da zaista pogledamo, na temelju relevantnih autora i imena, šta se tamo, zaista, dešava - kazao je muftija Dizdarević, koji je napomenuo da u Kini živi više od 10 miliona muslimana Ujgura.
Profesor Turčalo se osvrnuo na kinesku vanjsku politiku te njen utjecaj u regiji, na koji se način ostvaruju politički, ekonomski i drugi aspekti utjecaja te kako se utjecaj može reflektirati na integracije Bosne i Hercegovine i zemalja regije u Evropsku uniju.
-Ulaganja Kine u energetski sektor su malo drugačija od onog što EU zahtjeva od zemalja regije, jer Kinezi preferiraju ulaganja u termoelektrane na ugalj.

EU želi čistu energiju, a Kina koristi tu činjenicu da su ove zemlje, ovdje, bogate tom vrstom fosilnog goriva - kazao je Turčalo, koji je napomenuo kako Kinezi investiraju i u infrastrukturne projekte.

Kako se radi o investicijama koje su kreditna zaduženja, a koje osiguravaju države, otvara se mogućnost da se uđe u odnos dužništva i da, u nekom trenutku, upozorava profesor Turčalo, Kina preuzme te infrastrukturne objekte.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo