8°C
Mostar 14°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 4°C

04.02.2020 / 20:00 BiH - Ko je (pre)spavao

Ministar Radončić iznio frapantne podatke o migrantskoj krizi

Ministar Radončić iznio frapantne podatke o migrantskoj krizi
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić odgovarao je danas na intrigantna pitanja novinara N1 televizije Zvonka Komšića.

Radončić je eksplicitno odgovorio da su institucije BiH i međunarodne zajednice tri godine spavale dok je migrantska kriza udarila u trbuh BiH, ali da krivac ne može biti bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić.

"Mi zbog migrantske krize imamo ogromne ekonomske štete. Mi to moramo nekom fakturisati, ti ljudi nisu krenuli da ostanu u BiH. To su interkontinentalni putevi", kazao je Radončić.

Ministar je iznio frapantne podatke - za tri godine krize nije zaposlen nijedan novi granični policajac u Graničnoj policiji ili Službi za strance, a budžeti obavještajnoj službi i policijskim agencijama uopće nisu bili povećani

Ministar sigurnosti govorio je i o tome kako je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pogriješio što je otkazao gostoprimstvo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i da će Crna Gora održati lekciju o državničkom ponašanju.

Odgovorio je i zašto granica prema Hrvatskoj mora biti potpuno neprobojna prema migrantima i zašto je to veliki interes BiH.

Također, Radončić je najavio posjetu Beogradu i Podgorici te znakovito poručio da BiH više nikome ne može garantirati dosadašnji nivo sigurnosti kada su druge zemlje u pitanju, ako se finansijska i materijalno-tehnička pomoć našoj zemlji ne poveća.

Ministar sigurnosti govorio je i o ogromnim ekonomskim štetama u Unsko-sanskom kantonu i drugdje zbog migranata i oštro kritizirao da međunarodna pomoć u odnosu od 93 posto ide u humanitarne svrhe, a samo sedam posto za rad obavještajno-sigurnosnih agencija koje se susreću s ekstremnim izazovima povratnika sa stranih ratišta i više hiljada neidentificiranih migranata koji prolaze kroz BiH.

Uz to, Radončić je objasnio zašto, neovisno o nekim ranijim unutrašnjim nesporazumima, strateški podržava izbor direktora Osmana Mehmedagića za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), koja je postala značajan sigurnosni partner velikim agencijama...

Radončić je ovom prilikom saopćio i kandidate za buduće ministre u Vladi Kantona Sarajevo i obećao da će oni biti mnogo sposobniji od Konakovićeve nesposobne vlade.

"Imenovaćemo mnogo sposobnije ljude nego su do sada bili. Vlada KS je bila rob jednog čovjeka i mjesto za osvetu jednog čovjeka. Za premijera će biti gospodin Nenadić, odličan pravni ekspert, donio je 19 zakona. Za ministra unutrašnjih poslova kandiujemo Ismira Jusku. Za druge dvije pozicije i poziciju ministra obrazovanja; vjerovatno gospodina Krivića koji je glavni inspektor za obrazovanje, magistrirao je, a za ministarstvo za rad, socijalnu politiku ćemo predložiti Teu Mušić, naša je vijećnica u Gradskom vijeću. Ta bi četvorka trebala da dobro reprezentuje SBB", kazao je Radončić za N1.



(Vijesti.ba )

Izdvajamo