18°C
Mostar 24°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 20°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

04.02.2020 / 13:18 Regija - Svečana primopredaja dužnosti

Kurti službeno preuzeo dužnost premijera Kosova

Kurti službeno preuzeo dužnost premijera Kosova
Foto: Fena / Vijesti.ba
Novi predsjednik kosovske vlade Albin Kurti u utorak je službeno preuzeo dužnost premijera nakon što je kosovski parlament u ponedjeljak, sa 66 glasova 'za', 10 suzdržanih i bez oporbe čiji su zastupnici napustili dvoranu, izglasao novu kosovsku vladu s 15 ministarstava.

Svečana primopredaja dužnosti počela je intoniranjem himne Kosova i dočekom novog premijera uz državne počasti te svečanu gardu Sigurnosnih snaga Kosova ispred zgrade vlade, objavili su mediji u Prištini.

Umjesto dosadašnjeg premijera Ramusha Haradinaja, koji se nalazi izvan Kosova, u Sjedinjenim Državama, ceremoniju primopredaje obavio je šef diplomacije Behgjet Pacoli.

Nova kosovska vlada je, poslije dugotrajnih pregovora, formirana na temelju sporazuma o zajedničkoj koaliciji između pokreta Samoodređenje i Demokratskog saveza Kosova (LDK) i ima 15 ministarstava.

Po šest resora podijelili su Samoodređenje i LDK, dva su pripala Srpskoj listi, a jedno ministarstvo vodit će predstavnik bošnjačke nacionalne zajednice.

U Kurtijevoj vladi pet ministarstava vodit će žene.

Beogradski mediji spočitavaju Kurtiju da je za ministra obrane postavio Antona Qunija (LDK), kojeg je Viši sud u Nišu u odsustvu osudio za ubojstvo petorice vojnika tadašnje SR Jugoslavije tijekom sukoba na Kosovu 1999. godine, prenosi Hina.

Kosovo je novu izvršnu vlast dobilo skoro četiri mjeseca nakon izvanrednih parlamentarnih izbora na kojima je Kurtijevo Samoodređenje osvojilo relativnu pobjedu, a s drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova (LDK) Ise Mustafe koncem prošlog tjedna Kurti je usuglasio uvjete za formiranje koalicijske vlade.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo