-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

04.02.2020 / 12:44 Politika - Banja Luka

Kolegij NSRS odbio Šarovićev zahtjev za posebnu sjednicu o Dodikovom priznanju

Kolegij NSRS odbio Šarovićev zahtjev za posebnu sjednicu o Dodikovom priznanju
NSRS / Vijesti.ba
Redovna sjednica Narodne skupštine RS-a bit će održana 18. februara, ali nije prihvaćena inicijativa SDS-a o posebnom zasjedanju parlamenta, jer su tvrdili da je to neophodno poslije, kako su naveli, priznanja člana Presjedništva BiH Milorada Dodika da Bosna i Hercegovima u MAP-u.

Predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubilović kaže da SDS nije ispunio normu iz Poslovnika, jer im za ovu inicijativu nedostaje određeni broj potpisa narodnih poslanika.

Ranije je predsjednik SDS-a Mirko Šarović zatražio posebnu sjednicu, jer tvrdi da je BiH u redu za članstvo u NATO savez.

-Nakon što je od NATO-a zvanično objavljeno da je BiH u MAP-u, jasno je da je aktivacija MAP-a, koji je do tada mirovao, pokrenuta dostavljanjem Programa reformi u sjedište NATO-a. Sada je Bosna i Hercegovina u istom statusu sa Sjevernom Makedonijom, odnosno čeka u redu za članstvo o kome mi više ne odlučujemo - kazao je Šarović.

Čubrilović je danas u izjavi novinarima odbacio tvrdnje opozicije da u parlamentu u decembru nije razmatran orginalni dokument Program reformi BiH.

Na današnjoj sjednici Kolegija Narodne skupštine RS nije prihvaćena ni inicijativa poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Draška Stanivukovića za obavezno obilježavanje svih službenih automobila u javnim institucijama tog bh. entiteta, te zahtjev za ograničavanje maksimalne cijene njihove nabavke na 51.000 KM.

Čubrilović dodaje da ni u ovom slučaju nije ispoštovana poslovnička procedura, iako je podržao inicijativu da se obilježe službeni automobili, ali i dodao da po tom pitanju treba svoj posao da rade i kontroli organi.

Na dnevnom redu redovne sjednice Narodne skupštine RS-a koja će početi 18. februara je 19 tačaka.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo