7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

04.02.2020 / 12:04 BiH - Zoran Tegeltija

GP u Novom Gradu osigurati status graničnog prijelaza za promet roba

GP u Novom Gradu osigurati status graničnog prijelaza za promet roba
Foto: Fena / Vijesti.ba
Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać je na početku današnje sjednice predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji postavila pitanje vezano za status Graničnog prijelaza u općini Novi Grad/Bosanski Novi.

Kazala je da je preko prijelaza u Novom Gradu onemogućen prijevoz roba u susjednu Republiki Hrvatsku, odnosno u Evropsku uniju.

Upitala je Tegeltiju za pojašnjenje, šta je potrebno, odnosno šta je moguće učiniti kako bi se status tog graničnog prijelaza preveo u stanje da je moguć prijevoz i roba?

Predsjedavajući  Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je kazao da treba postići sporazum između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine da se Granični prijelaz Novi Grad-Dvor definira kao međunarodni granični prijelaz za prijevoz roba i da se, na neki način, poveća kategorija graničnog prijelaza u Novom Gradu.

Uz napomenuo da nisu uspjeli iskontaktirati nadležne institucije kako bi dobili potrebne odgovore, jer je pitanje stiglo jučer, Tegeltija je na osnovu svog ranijeg iskustva kazao da je „sa strane BiH mnogo toga urađeno da se granični prijelaz u Novom Gradu prekategorizuje u granični prijelaz za prijevoz roba“.

Po njegovim riječima, lokalna zajednica je bila jako aktivna na tom pitanju i „ne postoji institucija u BiH, od Predsjedništva BiH pa do Komisije za integrisano upravljanje granicom, s kojom lokalna zajednica nije održala sastanak, do sasatnaka u Republici Hrvatskoj“.

- Na žalost, do toga nije došlo. Ko je zakazao u toj komunikaciji ne mogu u ovom trenutku da kažem. Ali je činjenica da nismo uspjeli da, u dogovoru s Hrvatskom, povećamo kategoruju graničnog prijelaza - naveo je Tegeltija.

Po njegovim riječima, potreban je mali napor da bi se taj graični prijelaz osposobio i za promet roba.

- Mogu da kažem da ćemo putem Komisije za integrisano upravljanje granicom i svim drugim kanalima koji postoje u komunikaciji s Republikom Hrvatskom, pokušati da ovaj granični prijelaz dobije status graničnog prijelaza za promet roba. Lično smatram da on to zaslužuje - kazao je Tegeltija.  

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo