10°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

04.02.2020 / 13:54 BiH - Zakup mimo zakona

Gradačac: Kako se gazduje opštinskom imovinom

Gradačac: Kako se gazduje opštinskom imovinom
Foto: Vijesti.ba
Načelnik Gradačca, Edis Dervišagić, ovih dana namjerava produžiti Ugovor o iznajmljivanju zemljišne parcele površine 50.000 m2 u opštinskom vlasništvu firmi Nova pijaca d.o.o.Gradačac za novih 5 godina, iako postojeći ugovor o zakupu sa istom firmom ističe tek 31.12.2020. godine. 

Zašto se žuri načelniku da u izbornoj godini osigura firmi Nova pijaca d.o.o. još jedan petogodišnji ugovor o zakupu iako ni postojeći nije istekao?

Produženje ugovora o zakupu priprema se mimo zakona, bez javnog poziva a Nova pijaca d.o.o. Gradačac duguje na ime dosadašnjeg zakupa opštini Gradačac iznos od  335.000 KM. Obzirom da je iznos mjesečne zakupnine 29.250 KM, jasno je da Nova pijaca d.o.o. duguje Opštini 11 mjesečnih zakupa, a ugovor o zakupu predvidja raskid ugovora ukoliko se ne plate dvije mjesečne zakupnine. Umjesto raskida načelnik Dervišagić već na sljedećoj sjednici Opštinskog vijeća priprema produženje ugovora o zakupu za novih 5 godina sa istim, neurednim zakupoprimcem?!



Nelogičnosti i kršenja zakonskih propisa u ovom slučaju ima još, a istražnim organima pažnju izaziva i činjenica da je Ugovorom o zakupu obuhvaćena samo jedna zemljišna parcela a da bez ugovornog odnosa firma Nova pijaca d.o.o. koristi još tri zemljišne parcele na istom lokalitetu površine čak 25.000 m2. Osim toga, pod lupom je i odluka kojom je Opština zbog požara oprostila Novoj pijaci d.o.o. cijeli dug po osnovu zakupa za 2016. godinu u iznosu od 351.000 KM.



Takodjer, zemljište koje je dato u zakup ugovorom se tretira kao „neizgrađeno građevinsko zemljište“, međutim, regulacionim planom to zemljišta nikada nije privedeno namjeni u svrhu građenja tako da je to zemljište i dalje prema prostornim planovima ostalo kao poljoprivredno zemljište, kako se ono i vodi u katastru nekretnina – njiva/oranica 6. klase.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo