11°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

04.02.2020 / 11:49 BiH - Zamjenica glavnog direktora USAID-a

Glick: Svijetu je potreban primjer koji daje Međureligijsko vijeće

Glick: Svijetu je potreban primjer koji daje Međureligijsko vijeće
Foto: Vijesti.ba
Zamjenica glavnog direktora USAID-a Bonnie Glick izjavila je danas u Sarajevu kako je presretna što se nalazi u posjeti našoj zemlji.

- Zahvalna sam svima vama jer sam imala priliku da se sastanem sa vama ovdje danas, i što ste mi omogućili da posjetim toliko dragocjenih svetih mjesta - rekla je Glick, koja je sa predsjednikom Jevrejske zajednice BiH i predsjedavajućim Skupštine MRV BiH Jakobom Fincijem potpisala ugovor o saradnji.

- Čovjek može preživjeti ovakvo iskustvo samo uz najdublji osjećaj poniznosti. Danas sam ovdje da bih čula o izuzetnom napretku koji ste postigli tokom više od dvije decenije, u napretku u procesu pomirenja i stvaranja nove tradicije mira i razumijevanja - navela je Glick.

Prema njenim riječima, svijet prati BiH i njen model tolerancije i proaktivne saradnje među vjerskim liderima kako bi se smanjile tenzije i osudila diskriminacija i mržnja.

- Dozvolite mi da odem i korak dalje. Danas je svijetu potreban primjer koji nam daje Međureligijsko vijeće. To je jedan sjajan i lijep, ali nažalost rijedak cvijet u globalnom vrtu kojem prijeti, a u nekim dijelovima ga je već okupirao korov otvorene netolerancije i još nečeg goreg. Zaista ste uložili mnogo truda u radu na toleranciji i stvaranju zakona i kako biste uključili mlade u sve ove procese - konstatovala je Glick.

Jučer je, kaže, gledala film snimljen prošle godine o grupi mladih ljudi iz cijele zemlje koji su putovali u Banjaluku da bi prvi put posjetili bogomolje drugih vjera i saznali nešto o njima.

- Svi mi moramo u cijelom svijetu raditi na slanju pozitivnih poruka, na suprotstavljanju retorici i podjelama koje dolaze od lidera koji nastoje to koristiti samo za svoju ličnu korist - naglasila je Glick.

Na kraju svog obraćanja pročitala je poruku iz svoje jevrejske tradicije, za koju je kazala da ju je teško prevesti na engleski i druge jezike, ali otprilike da znači kako je potrebno dijeliti međusobno sve što je od koristi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo