14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

04.02.2020 / 11:30 BiH - Islamska zajednica

Reis Kavazović komentarisao izgradnju križnog puta u Stocu

Reis Kavazović komentarisao izgradnju križnog puta u Stocu
Foto: Vijesti.ba
Iako je još 2004. godine Federalna uprava za inspekcijske poslove naložila uklanjanje betonskih postolja za Križni put u stolačkom Starom gradu, to se nije dogodilo.

U septembru prošle godine Općinsko vijeće donijelo je odluku kojom je stolačkom Župnom uredu prodato šest lokacija za izgradnju križnog puta. Takva odluka je izazvala reakcije građana, posebno Bošnjaka. Smatraju da se na taj način nastoje krivotvoriti historijske činjenice i preoblikovati spomenik kulturnog naslijeđa.

Danas se na najavljeni nastavak izgradnje križeva u zaštitnom pojasu utvrđenog Starog grada ̶ nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine u Stocu osvrnuo i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kakazović.

"Mislim da je i munara i tornjeva u BiH dovoljno, mislim da i polumjeseca i križeva imamo već sasvim dovoljno, i ne mislim da je dobro da ih baš na svakom mjestu postavljamo, iako naravno trebamo poštovati i križ i polumjesec, jer su to simboli naših naroda, ali trebamo voditi računa da li ćemo time izazvati nemir kod drugih vjerskih zajednica ili kod drugih nacionalnosti. O tome svakako treba voditi računa", zaključio je reis Husein efendija Kavazović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo