10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

04.02.2020 / 08:00 Politika - Osmanović za Vijesti.ba

Federacija BiH je talac ucjena i nerealnih zahtjeva HDZ-a

Federacija BiH je talac ucjena i nerealnih zahtjeva HDZ-a
Ismet Osmanović / Vijesti.ba
Nedopustivo je i neozbiljno ponašanje Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH koja i dalje jedina koči formiranje Vlade FBiH, izjavio je za Vijesti.ba zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Ismet Osmanović.

- Ostali koalicioni partneri iz te parlamentarne većine u potpunosti su opredijeljeni da se Vlada FBiH ne samo treba formirati sad i odmah, nego da je trebala biti formirana davno - kaže Osmanović.
 
Potpuno je jasno, navodi naš sagovornik, kako je HDZ BiH - kao jedina politička opcija s posebnim zahtjevima vizavi izmjena Izbornog zakona BiH - glavni kočničar jer ne želi ponuditi kandidata za predsjednika FBiH, bez čijeg imenovanja nema ni izbora nove Vlade FBiH.
 
Naš sagovornik poručuje da je stav SDA po pitanju HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona nepromijenjen.
 
- I predsjednik Izetbegović je to ponovio više puta - mi smo spremni na izmjene Izbornog zakona u skladu sa važećom parlamentarnom procedurom na državnom nivou, jer je to državni a ne federalni zakon, i naravno u skladu sa svim evropskim principima i demokratskim dostignućima koja treba da krase jedno takvo zakonsko rješenje - jasan je Osmanović.
 
Stranka čiji je član, dodaje, neće pristati ni na kakve nove etničke podjele ili eventualne etničke izborne jedinice u BiH.
 
- Apsolutno smo opredijeljeni da sva ta rješenja u Izbornom zakonu uskladimo s presudama međunarodnih sudova, domaćeg Ustavnog suda i naravno s evropskom tradicijom i evropskim principima - ističe Osmanović.
 
HDZ-ovo uslovljavanje formiranja izvršne vlasti na federalnom nivou Osmanović je okarakterisao ucjenom koja je vrlo loša za demokratski sistem i demokratsko ozračje.
 
- Šta mi treba u ovom trenutku da radimo? Treba, dakle, svi koalicioni partneri iz parlamentarne većine da pristupimo formiranju Vlade FBiH i zajedničkim snagama i kapacitetima radimo na državnom nivou, jer su otprilike iste koalicije i u FBiH i na državnom nivou - uključujući tu još i stranke iz RS-a - naglašava Osmanović.
 
Neovisno od izmjena Izbornog zakona, tvrdi, potrebno je formirati Vladu FBiH, što je u neku ruku i formalna stvar, jer je u FBiH već definisana parlamentarna većina i skoro da su podijeljeni svi resori.
 
- Apsolutno je nepotrebno sada tu formalnu stvar pretvoriti u suštinsku i koristiti je kao ucjenu za neki državni zakon. Federacija ne može biti talac toga, a u ovom trenutku Federacija jeste talac HDZ-a, odnosno njihovih nerealnih zahtjeva, što je apsurdno - dodaje Osmanović.
 
Neimplementacijom izbornih rezultata ni 16 mjeseci od Opštih izbora, kaže, šalje se vrlo loša poruka biračima.
 
- Mi imamo niz krupnih problema u BiH - strahovit odliv mladih i kvalifikovanih ljudi, odlazi nam pamet iz zemlje. Imamo problem sa standardom, sa visokom stopom nezaposlenosti. To su krucijalna pitanja koja interesuju svakog građanina, bez obzira na njegovu etničku pripadnost. Zanima ga posao, životni standard, kako će formirati porodicu, kako će živjeti, kako će planirati svoj život - govori Osmanović.
 
Upravo na sve ovo pobrojano, dodaje, treba I da se fokusira parlamentarna većina.
 
- Mi u SDA smo na to apsolutno spremni i fokusirani. Ali ja ne znam zašto to HDZ na ovaj način radi. Mislim da je to ubitačno i za HDZ u političkom smislu, ali i da šalje jako lošu poruku građanima svih etničkih opredjeljenja - zaključuje Osmanović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo