23°C
Mostar 27°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

03.02.2020 / 18:25 Politika - Zamjenica direktora USAID-a

Glick: Trump za napredak BiH i daljnju dobru saradnju

Glick: Trump za napredak BiH i daljnju dobru saradnju
Foto: Vijesti.ba
Članovi Predsjedništva BiH primili su danas u Sarajevu zamjenicu direktora USAID-a Bonnie Glick.

Zamjenica direktora USAID-a je u prvoj zvaničnoj posjeti BiH i prenijela je pozdrave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, te zainteresiranost američkog predsjednika i američke vlade za napredak BiH i daljnju dobru saradnju USAID-a i BiH, kao i američke vlade s vladom BiH.

Razgovarano je o aktuelnoj podršci koju USAID pruža Bosni i Hercegovini u cilju njene ekonomske, političke i društvene samoodrživosti, osnaživanju civilnog društva. kao i potrebi da se BiH značajnije suoči s problemom trgovine ljudima.

Oblasti u kojima USAID planira nastaviti raditi s BiH su i sfere vladavine prava i pravosudne refome, te vladavina zakona.

Sagovornici su razgovarali na temu važnosti unapređenja saradnje USAID-a i BiH, a rečeno je da USAID učestvuje u implementaciji većeg broj projekata koji su usmjereni ka pružanju pomoći svim nivoima vlasti u BiH u postizanju ciljeva u harmonizaciji ekonomskog prostora, efikasnoj i transparentnoj državnoj instituciji sa snažnim civilnim društvom i izgradnji multietničkog i tolerantnog društva.

Razgovarano je o potrebi implementacije Strategije o borbi protiv trgovine ljudima na nivou BiH, jer je to oblast od velike važnosti u kojoj BiH treba unaprijediti saradnju s USAID-om.

USAID očekuje da bosanskohercegovacke vlasti učine dodatne napore kako bi ostali u kategoriji TIER2, odnosno prelazak u kategoriju TIER3 bi značio mogući prekid međunarodne pomoći USAID-a. U tom pogledu, istaknuto je da se sve državne institucije, policijske agencije i pravosudni organi trebaju trebaju dodatno angažirati u borbi protiv trgovine ljudima, kako bi Bosna i Hercegovina zadržala status TIER2 i eventualno prešla u bolju kategoriju TIER1.

Također je razgovarano o energetskom sektoru i zakonskoj regulativi ove oblasti. Treba raditi na povećanju potencijala energetskog tržišta te unapređenju sistema, što bi BiH dovelo u bolju poziciju na međunarodnom tržištu.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost za kontinuiranu podršku i interes američke vlade i USAID-a za napredak BiH i izrazili opredjeljenje za nastavak dobre saradnje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo