18°C
Mostar 24°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 20°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

03.02.2020 / 16:45 Kultura - Promocija nove knjige

Halilović: Kolektivna politička odgovornost ne smije biti tabu tema

Halilović: Kolektivna politička odgovornost ne smije biti tabu tema
Foto: Fena / Vijesti.ba
Za nedostatak kolektivne političke odgovornosti u Bosni i Hercegovini danas su najviše krivi intelektualci, teolozi, mediji i političke stranke, izjavio je akademik Enver Halilović na promociji svoje nove knjige "Savremena politička misao" danas u Sarajevu.

Istakao je da to treba biti zadatak posebno za one koji brinu o političkoj i svakoj drugoj svijesti svakog građanina, a da se time zapravo želi otvoriti dijalog pogotovo među intelektualcima svih provinijencija.

- Izbjegavanje govora o kolektivnoj političkoj odgovornosti može biti zbog toga što kod mnogih još postoji strah od delikta mišljenja i govora, ali i zato što to može biti smetnja u karijeri ljudima koji o tome otvoreno govore - naveo je Halilović.

Naglasio je da kolektivna politička odgovornost ne smije biti tabu tema jer je taj pojam sastavni dio ukupne savremene političke filozofije.

Profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA Šaćir Filandra i promotor knjige rekao je da "Savremena politička misao" predstavlja klasični, savremeni filozofski diskurs o politici, s fokusom na angažmanu Karla Jaspersa na procesu denacifikacije njemačkog naroda.

- Halilović na izvjestan način očekuje i sugerira uspostavu procesa "denacionalizma" u okviru sva tri bh. naroda, i zaključuje da je u našim uvjetima jedino krivična odgovornost dijelimično recipirana od strane Međunarodnog suda u Hagu - dodao je Filandra.

Potcrtao je da je u Bosni i Hercegovini neophodan razvoj političke i intelektualne kulture, što je dugotrajan proces.

Knjigu "Savremena politička misao" izdala je izdavačka kuća "Amos Graf".

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo