9°C
Mostar 18°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

03.02.2020 / 15:57 Svijet - Kineski naučnici

Pronađeni novi dokazi da novi koronavirus potiče od slijepih miševa

Pronađeni novi dokazi da novi koronavirus potiče od slijepih miševa
Foto: Ilustracija
Kineski naučnici tvrde da su pronašli nove dokaze da novi koronavirus, koji se nedavno pojavio u Kini, potiče od slijepih miševa.

U dva naučna rada objavljena danas u žurnalu "Priroda", naučnici tvrde da je genom nekoliko pacijenata u Wuhanu pokazao da je virus usko povezan sa onim koji uzrokuje SARS.

Naučnici sa Instituta za virologiju u Wuhanu kažu da su genomi devetoro pacijenata bili 96 posto identični koronavirusu u slijepim miševima.

Vjeruje se da i SARS potiče od slijepih miševa, mada je prešao na cibetke prije nego što je zarazio ljude 2002. i 2003. godine.

Iako naučnici smatraju da je zaraza počela da se širi sa pijace u Wuhanu, gdje su se divlje životinje prodavale i bile u kontaktu s ljudima, još nije utvrđeno koja životinja je izvor zaraze, piše AP.

"U suštini, to je verzija SARS-a koja se lakše širi, ali nanosi manje štete", izjavio je Ian Jones, profesor virologije na Univerzitetu u Readingu koji nije povezan sa istraživanjem.

Jones je dodao da virus koristi isti receptor za ulazak u ljudske ćelije, što objašnjava prenošenje i razlog zbog kojeg izaziva upalu pluća.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo