10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

03.02.2020 / 15:47 Politika - Ministar odbrane BiH

Podžić: MOBiH zvanično dobilo dokument 'Program reformi'

Podžić: MOBiH zvanično dobilo dokument 'Program reformi'
Sifet Podžić / FENA
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić istaknuo je u razgovoru za Fenu kako će realizacija odrednica sadržanih u dokumentu "Pregled odbrane BiH“, ...

... koji je Predsjedništvo BiH usvojilo 2016. godine, a koji predviđa modernizaciju i novo strukturiranje Oružanih snaga BiH (OSBiH), biti u vrhu prioriteta njegovog angažamana.

Referirajući se na to pitanje, Podžić je 'otkrio' kako je Ministarstvo odbrane, zvanično, od Predsjedništva BiH dobilo "Program reformi“, dokument koji, između ostalog, omogućava pristup realizaciji zadataka iz Pregleda odbrane, dokumenta koji podrazumijeva ulaganje u modernizaciju OSBiH u iznosu od oko 500 miliona KM u desetogodišnjem periodu.

Mišljenja je da bi pristupanjem operacionalizaciji odgovarajućih rješenja trebalo 'staviti tačku' na spekulacije i različita tumačenja u vezi s dokumentom Program reformi, te se maksimalno angažirati na realizaciji zadataka koji, osim angažmana u domeni odbrane, podrazumijeva i puni angažman i svih drugih relevantnih institucija u BiH - od resornih ministarstava, agencija i entitetskih vlada, pa do Predsjedništva BiH...

U osvrtu na benefite koje nudi takav pristup (provedba Programa reformi), Podžić te aktivnosti dovodi u kontekst svaranja bolje ukupne klime u društvu i uvjeta koji su jednako značajni za svakog bh. građanina i koji su u biti kompatibilni s evropskim putem BiH, te koje u konačnici mogu doprinijeti ostanku mladih ljudi u Bosni i Hercegovini.

- Evropska unija i NATO-savez imaju strateške sporazume o suradnji i u tom kontekstu jasno je da se radi o zadacima koje mi moramo realizirati u BiH, bez obzira na daljnju dinamiku i prioritete - kazao Podžić, navodeći da je situacija u tom pogledu sasvim jasna te "da se treba prihvatiti posla", nakon što je 5. decembra 2018. došlo do aktivacije MAP-a za BiH i usvajanja Programa reformi koji je u Brisel poslan krajem 2019. godine.

Precizira da, u skladu s Programom reformi, Ministarstvo odbrane BiH ima 72 aktivnosti koje treba samostalno provesti, kao i još 12 aktivnosti u kojima sudjeluje s ostalim resornim ministarstvima, a najvećim dijelom s Ministarstvom sigurnosti i Ministarstvom vanjskih poslova.

- Olakšavajuća okolnost leži u činjenici da je Predsjedništvo BiH još 2016. godine usvojilo Pregled odbrane i prateći dokument 'Plan modernizacije OSBiH za period 2017-2027.', te da su MO i OSBiH, u međuvremenu, bili dosta angažirani na tom planu, odnosno da već imamo, poprilično, završenih poslova - pojasnio je Podžić, potcrtavajući kako je neophodno istrajati u tom pogledu.

Sve to, kako je kazao, podrazumijeva i povećanje budžeta za odbranu, što je, također, u vrhu prioriteta, "jer trenutni nivo finansiranja je ispod jedan posto GDP-a u odnosu na oko dva posto što je u skladu s utvrđenim standardima“.

U pogledu racionalizacije, novoimenovani ministar odbrane BiH se zalaže za intenziviranje rješavanja neperspektivne vojne imovine, kao i viškova naoružanja i municije.

Istovremeno, a u kontekstu misije i uloge OSBiH, ističe važnost angažmana na planu obuke pripadnika OS za mirovne misije, kao i u procesu deminiranja i pomoći civilnim strukturama u oblasti civilno-vojne suradnje, a sve u skladu s obavezama iz dokumenta Program reformi.

Podžić je ocijenio da najbolji resurs u sektoru odbrane predstavljaju profesionalni vojnici, obučeni u skladu sa NATO standardima, a koji usljed lošeg statusa, nerijetko, napuštaju OSBiH, navodeći da je, prema raspoloživim podacima, oko 450 pripadnika OS napustilo njihove redove u 2019. godini.

Najavio je da će se u tom pogledu insistirati na povećanju plaća vojnicima, podoficirima i oficirima, podsjećajući na zakonodavne inicijative i procedure koje su aktuelne na tom planu, te na aranžmane koji će u pogledu njihove obuke u saradnji sa zemljama partnerima biti realizirani, a s ciljem postizanja pune interoperabilnosti sa standardima NATO-a.

Kada se radi o unapređenju sistema odbrane i integracijskim procesima, Podžić očekuje da će nova vlast uzeti u obzir naznačene potrebe i osigurati povoljniji budžet s ciljem dostizanja operativnih sposobnosti OSBiH.

U osvrtu na tu temu, ministar odbrane BiH istaknuo je značaj koji za odbrambeni sektor u BiH ima podrška putem donacija partnerskih zamalja, a prije svega zemalja članica NATO-a - Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Velike Britanije...,izražavajući zahvalnost zemljama partnerima, uključujući podršku koju pružaju na bilateralnom nivou.

Odgovarajući na upit iz te oblasti, podsjetio je, između ostalog, na projekte američke vlade, te nabavku četiri helikoptera (projekt vrijedan 38 miliona dolara) za potrebe OSBiH, kao i doniranje modernih vojnih vozila i opreme, te na sporazum o turskoj donaciji od 60 miliona KM za jačanje OSBiH i opremu koju je donirala Vlada Velike Britanije.

Kada se radi o sudjelovanju u operacijama podrške miru, Podžić napominje kako OSBiH već 18 godina uspješno sudjeluju u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU-a (Etiopija, Eritreja, Irak, Avganistan, Кongo, Mali, Centralnoafrička Republika), te da je od 2001. godine u tim operacijama ukupno dosada bilo angažirano oko 1.600 pripadnika, koji su na najbolji način predstavljali BiH u svijetu.

U vezi s tim, Podžić u razgovoru za Fenu podsjeća kako je trenutno 76 pripadnika OS angažirano u sklopu triju spomenutih vrsta misija, te da će aktivnosti na tom planu biti nastavljene, "kako bi ti naši vojnici, kao što i jesu, ostali najbolji ambasadori BiH“.

Novoimenovani ministar odbrane BiH Sifet Podžić je preuzeo dužnost od dotadašnje ministrice odbrane Marine Pendeš 30. decembra 2019. godine. Prije stupanja na novu dužnost obavljao je niz značajnih dužnosti u sklopu odbrambeno-sigurnosnog sektora. Između ostalog, bio je prvi načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH i vojni savjetnik Predsjedništva BiH, a neposredno prije dolaska na čelo Ministarstva odbrane BiH obnašao je dužnost predsjednika Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo