03.02.2020 / 13:38 Regija - Španjolski premijer

Sánchez zbog Kosova neće sudjelovati na samitu u Zagrebu

Sánchez zbog Kosova neće sudjelovati na samitu u Zagrebu

Španjolski premijer Pedro Sánchez mogao bi u svibnju otkazati dolazak u Zagreb na sastanak lidera Europske unije i zemalja tzv. Zapadnog Balkana bude li ondje sudjelovalo Kosovo. 

Hrvatska će tijekom svog predsjedanja EU-om organizirati 6. i 7. svibnja „Zagreb samit“ na koji će biti pozvane i susjedne zemlje koje ne pripadaju zajedničkom bloku 27 država. Među njima je i Kosovo.

„Španjolska bi htjela sudjelovati na samitu, a hrvatske vlasti znaju za našu poziciju vezanu za tu temu. Vjerujem da je naša pozicija razumna“, rekao je Hini izvor iz španjolskog ministarstva vanjskih poslova upoznat s pripremama za taj sastanak.

Španjolska je jedna od pet država EU-a koje nisu priznale nezavisnost Kosova od Srbije, proglašenu 2008. Grčka, Cipar, Slovačka i Rumunjska također nisu priznale Kosovo, no njihovo je stajalište blaže od španjolskog.

„S hrvatskom vladom smo još ranije razgovarali na različitim razinama pa ona zna kakvo je naše stajalište po tom pitanju, ne samo vezano za nadolazeći summit. Zasad nema novosti“, rekao je izvor iz španjolskog ministarstva vanjskih poslova.

Na posljednjem takvom samitu „EU-Zapadni Balkan“ u Sofiji 2018. Španjolska nije poslala premijera jer je sudjelovalo Kosovo. „Takva pozicija Španjolske, naravno, nije nikakva novost“, napominje izvor iz ministarstva.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo