4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

03.02.2020 / 12:43 Politika - Ministar sigurnosti BiH

Radončić u Zagrebu: Resetovali smo naše odnose

Radončić u Zagrebu: Resetovali smo naše odnose
Foto: Avaz - Vijesti.ba

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić sastao se danas u Zagrebu s ministrom unutrašnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske Davorom Božinovićem.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, ministar Radončić poručio je kako se pokazalo da je odnos Bosne i Hercegovine i Hrvatske strateški bitan jer dvije zemlje dijele više od hiljadu kilometara granice, ali i zajedničke probleme.

Razgovarano je o, navodi Radončić, nastavku uspješne saradnje, koja je u jednom trenutku bila došla u delikatnu poziciju.

- Mislim da smo resetovali odnose i da će naše agencije raditi na najbolji mogući način - kazao je Radončić, prenose Vijesti.ba.

Svoje domaćine informisao je da se BiH susreće s iznimno velikim i teškim problemom migrantske krize.

- Mi smo jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope. Prosječna penzija je 200, plaća 400 eura, 30-40 posto radno sposobnog stanovništva nema posla, svaki šesti stanovnik nam ide na spavanje gladan... – naveo je Radončić.

Naglašava da je u tom smislu zamolio za pomoć svog kolege Božinovića i Hrvatske da “upoznaju naše prijatelje iz EU da se stanje velike migrantske krize više ne tretira samo kao humanitarno”.

- Nažalost to više nije izbjeglička kriza. Nama je najveći broj dolazaka iz Pakistana, koji ima više od 170 miliona stanovnika, Alžira, Maroka... Svi oni svi žele u EU. Imamo situaciju da oni prvo uđu u EU preko granice Grčke, pa izađu, pa onda dođu pred granicu Hrvatske. BiH ne može garantovati članicama EU isti nivo sigurnosti, jer su naše sigurnosne i obavještajne službe na granici kapaciteta - dodao je Radončić.

Podsjeća da je BiH dobila povratnike iz Sirije i sa drugih ratišta, kao i ekstremno veliki broj migranata čije je identificiranje veoma teško.

- Nažalost mislim da smo imali situaciju u BiH da je neko prespavao tri godine migrantske krize, nismo mijenjali zakone, podzakonske akte, a budžeti za naše agencije su ostali isti. Nije primljen nijedan novi granični policajac. Stoga je naša molba, i mi se tu zaista oslanjamo na izvanrednu saradnju sa Hrvatskom i njeno shvatanje problema u kojem se BiH nalazi, da počnemo s jednim ozbiljnim lobiranjem i shvatanjem migrantske krize kao prevashodno sigurnosne, a ne kao humanitarne - napomenuo je Radončić.

Prema njegovim riječima, 93 posto pomoći koju je BiH dobila iz pojedinih zemalja EU ide na humanitarni, a samo sedam posto na sigurnosni aspekt, prenose Vijesti.ba.

- Ukoliko želimo da imamo sigurnu EU i sve naše zemlje velike partnere, očekujem da i oni bolje sagledavaju sve dimenzije krize - rekao je Radončić, još jednom zahvalivši Hrvatskoj i njenoj Vladi na pomoći koju pružaju Bosni i Hercegovini, te je pozvao ministra Božinovića da posjeti BiH.

Božinović: Naša saradnja je nužnost

Ministar Božinović ističe kako nema ništa prirodnije nego da dvije susjedne zemlje, koje imaju više od 1.000 kilometara zajedničke granice, u svijetu u kojem su svi sigurnosni izazovi prekogranični, ne samo da se nađu tu i tamo, već i da na dnevnoj bazi sarađuju.

- To je nešto što od nas očekuju građani obje zemlje. Zato se radujem da smo prošli kroz sva relevantna pitanja i dogovorili određene mehanizme saradnje čija će implementacija uslijediti vrlo brzo. Već danas će naši saradnici po određenim linijama rada uspostaviti i dogovoriti dodatne aktivnosti - potcrtava Božinović.

Više-manje danas su svi sigurnosni izazovi transnacionalni, kaže Božinović, te dodaje da, "ukoliko želimo biti učinkovitiji u garantovanju sigurnosti našim građanima, ne da trebamo koristiti mogućnost, već i moramo shvatiti da je naša saradnja nužnost".

Kada su u pitanju ilegalne migracije, kojima je bio posvećen najveći dio današnjeg sastanka s Radončićem, Božinović kaže da su tu analize dviju strana podudarne.

- Čuli smo neke podatke koji su u najmanju ruku za nas zanimljivi i zbog činjenice da Hrvatska u ovom trenutku predsjedava Vijećem ministara EU - rekao je Božinović.

Podsjeća da je nedavno održan neformalni ministarski sastanak posvećen pitanjima sigurnosti, te da je Hrvatska, kao članica EU, itekako bila aktivna u podizanju pitanja rute koja ide od Grčke preko BiH ili Srbije, pa onda ka Hrvatskoj i ostalim članicama EU.

- Dakle, neumorno smo o njoj govorili, a sada kad smo i predsjedavajući, naravno da smo i jednu od tačaka dnevnog reda tog neformalnog sastanka posvetili jednom posebnom aspektu koji se javlja kao fenomen vezan uz ilegalne migracije - porastu organiziranog kriminala vezanog za krijmučaranje migranata na ovoj našoj ruti - kaže Božinović.

Naglašava da je hrvatska policija tokom prošle godine uhapsila skoro hiljadu krijumčara, što, kako je naveo, samo po sebi govori da se radi o jednom od najbrže rastućih oblika organiziranog kriminaliteta u ovom trenutku na ovim prostorima.

- To je sigurno jedno područje saradnje koje moramo dodatno ojačati s nadležnim službama unutar BiH, ali i drugih službi u drugim zemljama regije. Jer ne možemo se dovesti u situaciju da ti krijumčari bolje sarađuju između sebe, a da naša saradnja kaska za njihovom - dodaje Božinović.

Ministri Radončić i Božinović dogovorili su se da će biti pojačana saradnja između graničnih policija BiH i Hrvatske, a dogovorena je i dosljedna i angažirana provedba onih sporazuma koji postoje između dviju zemalja, prije svega Sporazuma o readmisiji, pogotovo u dijelu namijenjenom za povrat i ponovni prihvat osoba koje nelegalno borave na državnoj teritoriji jedne od zemalja.

Najavio je da će se nakon današnjeg sastanka s Radončićem Hrvatska založiti da pomoć i sredstva EU budu više usmjerena prema konkretnim potrebama sigurnosnih službi BiH, odnosno za jačanje njihovih kapaciteta.

- Jačanjem kapaciteta sigurnosnih i graničnih službi svih zemalja na ovoj ruti se zapravo svi skupa približavamo jednom od prioriteta nove Evropske komisije - jačoj kontroli i nadzoru vanjskih granica EU - pojašnjava Božinović.

Kao predsjedavajuća Vijeća ministara EU, najavio je, Hrvatska će u Opatiji početkom aprila biti domaćin posebnom ministarskom sastanku na nivou članica EU, kojem će prisustvovati i ministri iz zemalja jugoistočne Evrope.

- Sigurno da Hrvatska neće pustiti da ovo pitanje padne u drugi plan, već će insistirati upravo zato jer je odgovorna prema svim građanima i naših država, ali i prema građanima EU. Siguran sam da ćemo u tom smislu polučiti rezultate koji će napraviti razliku u odnosu na dosadašnje tretiranje ovog problema - dodaje Božinović.

Ministar Radončić ga je zamolio, kaže, a čemu su BiH “sigurno otvorena i vrata i prozori” - kada je u pitanju njeno članstvo u mehanizmu EU za civilnu zaštitu, prenose Vijesti.ba.

- To je pitanje koje ćemo vrlo brzo podići na dnevni red i kod povjerenika koji je za to zadužen, ali i na višem nivou, jer saradnja kad su u pitanju humanitarne katastrofe mora biti stalna, moramo jedni drugima u takvim situacijama još jače pomoći - poručio je Božinović.

Radončić: Važno da hrvatska granica bude neprobojna za ilegalne migrante

Odgovarajući na novinarska pitanja, Radončić je kazao da je novo Vijeće ministara BiH djelovalo efikasno i usvojilo Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima.

- Usvojili smo, također nakon dugo godina čekanja, Strategiju za integrisano upravljanje granicom - rekao je Radončić.

Naglašava da je za BiH iznimno važno da hrvatska granica bude apsolutno neprobojna za ilegalne migrante.

- Ako je ta granica neprobojna, nije stvar benefita da će samo Hrvatska ostvarivati neke svoje ciljeve ka Šengenu, nego ćemo postići pragmatičnu poziciju da ruta preko BiH za sve migrante više ne bude tako atraktivna i da će nas izbjegavati - kazao je Radončić.

Jedno od novinarskih pitanja je bilo i hoće li Osman Mehmedagić biti reizabran za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

- Mi smo kao legalisti predložili najbolje rangiranog kandidata za direktora OSA-e. To kod nas radi Neovisni odbor. To je stvar eksperata, a ministar po logici stvari najbolje kandidiranog kandidata samo prosljeđuje Vijeću ministrara - ističe Radončić.

Tačno je, pojašnjava, da je pozicija bošnjačke strane da se istovremeno biraju i direktor OSA-e i direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

- BiH je takva država da je to potpuno i legitimno i legalno - dodao je Radončić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo