8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

02.02.2020 / 23:39 SHOW - Tumačenje istog lika

Ako Joaquin Phoenix bude nagrađen za "Jokera" biće to historijski Oscar

Ako Joaquin Phoenix bude nagrađen za "Jokera" biće to historijski Oscar
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Nakon što je nagrađen Zlatnim globusom, čini se da je američki glumac Joaquin Phoenix na putu da ugrabi svog prvog Oscara za veoma dobro odigranu ulogu prošlogošnjem hit filmu "Joker".

Kao dječija zvijezda filma, Phoneix je već tri puta nominiran za nagrad Američke filmske akademije u filmu "Gladijator" iz 2000. godine, za glavnog glumca u biografskom filmu "Hod po rubu" (Walk the Line) iz 2005. godine, kao i za ulogu ratnog veterana alkoholičara u filmu "Gospodar" (The Master) iz 2012. godine.

Ali ova fizički vrlo zahtjevna uloga za koju je Phoenix izgubio više od 50 kilograma konačno bi mogla uroditi Oscarom, piše američki portal "GoldDerby".

Nekoliko drugih glumaca na TV-u i u filmovima ranije je igralo Jokera, uključujući Jacka Nicholsona iz 1989. godine filmu "Batman" i Jareda Letoa "Samoubilački odred" (Suicide Squad). No, samo jednom od njih pošlo je za rukom da za tu ulogu bude nagrađen Oscarom. Riječ je o australskom glumcu Heathu Ledgeru, koji je Jokera glumio u filmu "Vitez tame" (The Dark Knight) iz 2008. godine. S obzirom da je Ledger iste godine preminuo, Oscarom je nagrađen posthumno.

Ako Phoenix u ponedjeljak, 10. februara, odnese Oscara kući, moći će se kazati da je to historijski, jer bilo bi to tek drugi put da su dva glumca osvojila najveću čast Hollywooda za tumačenje istog lika.

Jedini dosadašnji primjer, u kojem su dvojica glumaca ostavili svoje pečate na isti lik, jesu Marlon Brando u prvom dijelu fima "Kum" (The Godfather) iz 1972. i Robert De Niro u drugom dijelu istog filma iz 1974. godine, za tumačenje lika Don Vita Corleonea. Brando je nagrađen Oscarom za glavnu, dok je de De Niru za isti lik pripao Oscar za sporednu ulogu.

Mnogo je glumaca koji su imali priliku napraviti ovaj historijski uspjeh Oscara za istu ulogu, no izuzev navedenog primjera to se više nije desilo.

(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo