6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

02.02.2020 / 20:00 Politika - Nakon uslovljavanja HDZ-a

Ambasade SAD, Britanije i Njemačke pozvale na hitno formiranje Vlade FBiH

Ambasade SAD, Britanije i Njemačke pozvale na hitno formiranje Vlade FBiH
Foto: Vijesti.ba
Ambasade tri od pet zemalja Kvinte pozvale su na formiranje izvršne vlasti u Federaciji BiH. Ambasade SAD, Velike Britanije i Njemačke ovaj stav su iznijele u odgovorima na upite Vijesti.ba.

Pitali smo ih kako komentiraju zastoj u formiranju nove Vlade FBiH, te kakav je njihov stav vezano za uslovljavanje formiranja Vlade Federacije BiH izmjenama Izbornog zakona od strane HDZ-a BiH?

Ambasada SAD-a

- Nakon više od godinu dana od izbora održanih 2018. godine krajnje je vrijeme da se formira vlast na svim nivoima i da se implementiraju izborni rezultati, naveli su iz Ureda za odnose s javnošću američke Ambasade i dodali:

- Kao što smo stalno govorili, pozivamo sve stranke da ostave po strani uske stranačke interese i fokusiraju se na vršenje vlasti i na potrebe građana”.

Ambasador Velike Britanije

Iz Ambasade Velike Britanije u našoj zemlji poručili su kako priželjkuju što skorije formiranje Vlade FBiH.

“Želio bih vidjeti što skorije formiranje novih administracija, uključujući Vladu Federacije BiH. Ali, jednako je važno sa se one formiraju uz stvarnu posvećenost reformama, da se slažu po pitanju poštovanja vladavine prava i da neumorno rade za građane, a ne za sebe. Ova je zemlja ranije imala vlade koje nisu postizale rezultate, i nadam se da će se to izbjeći u budućnosti”, kazao je za Vijesti.ba ambasador Field.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, Field smatra da bi volio da do njih dođe u skladu sa preporukama OSCE-a.

„Jako je bitno da se izbori održe na vrijeme. Građani moraju imati mogućnost izbora. Naročito je bitno da građani Mostara, nakon ovoliko godina, dobiju vladu koju će sami izglasati. Očekujem da će predstavnici vlasti učiniti sve da osiguraju adekvatno održavanje lokalnih izbora ove godine, naročito u Mostaru. Mislim da vidimo posljedice trenutne situacije – nedostatak investicija, problem sa otpadom, i još mnogo toga. Također bih volio da dođe do poboljšanja u provedbi izbora, u skladu sa preporukama OSCE-a. Svi bi trebali moći vjerovati izbornim rezultatima, a danas nije tako“, istakao je ambasador Field.

Ambasada Njemačke

Iz njemačke Ambasade poručuju da je "više od godinu dana nakon izbora potrebno hitno završiti formiranje Vlade FBiH".

- Pozdravljamo što je u međuvremenu završeno imenovanje državne vlasti, ali sada bi svi učesnici trebali odlučno poraditi na tome da i u FBiH dođe do formiranja Vlade i da se tako i tu pokrenu važni reformski procesi, naveli su.
Kada je u pitanju uslovaljavanje HDZ-a, iz ove Ambasade kažu:

- O formiranju vlasti na nivou entiteta, ali i o pitanju izbornog zakona, moraju razgovarati i odlučiti odgovorni političari ove zemlje. Važno je, po našem mišljenju, da se izbori, kao što je to Evropsko vijeće u decembru 2019. godine u svojim zaključcima tražilo, sprovedu prema evropskim standardima. I u tom pogledu usmjerene reforme bi trebale Bosnu i Hercegovinu približiti Evropskoj uniji.

Upite smo poslali i ambasadama Italije i Francuske, ali odgovori do momenta zaključenja teksta nisu stigli.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo