13°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

02.02.2020 / 14:44 BiH - Molitvena litija

Pravoslavni vjernici u Mostaru pružili podršku SPC u Crnoj Gori

Pravoslavni vjernici u Mostaru pružili podršku SPC u Crnoj Gori
Foto: Srna
Srpska pravoslavna crkva (SPC) u nedjelju je u Mostaru organizirala svetosavsku litiju s koje je upućena podrška SPC i pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori.

Po riječima mostarskog paroha Radivoja Krulja, molitveni skup organiziran je u povodu blagdana svetog Save i 96. obljetnice smrti pjesnika Alekse Šantića.

Procesija je krenula od stare crkve u Bjelušinama do spomenika Alekse Šantića na mostarskom groblju Bjelušine gdje je služen pomen i održan recital u njegovu čast.

- Ovom molitvenom litijom dajemo i mali doprinos podrške našoj braći u Crnoj Gori i njihovoj pravednoj borbi za osnovna ljudska i vjerska prava. Drago mi je da nam se pridružio veliki broj vjernika i da smo pokazali jedinstvo srpskog naroda ma gdje bili - poručio je Krulj.

Crna Gora je krajem 2019. usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se regulira i pitanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica.

SPC taj zakon vidi kao paravan za otimanje njene imovine u Crnoj Gori. Zakon, pak, podržava Crnogorska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti te crkve.

Od usvajanja zakona u Crnoj Gori vjernici SPC-a okupljaju se u prosvjednim šetnjama u gotovo svim gradovima diljem te države.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo