7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

02.02.2020 / 12:26 Regija - Kurti i Mustafa

Potpisan sporazum o formiranju nove Vlade Kosova

Potpisan sporazum o formiranju nove Vlade Kosova
Foto: AA
Lider Pokreta Samoopredeljenje i mandatar za sastav nove Vlade Kosova Albin Kurti potpisao je danas sa liderom Demokratskog saveza Kosova (LDK) Isom Mustafom sporazum o vladajućoj koaliciji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u holu Skupštine Kosova, Kurti i Mustafa su saopštili da su jutros potpisali sporazum i da će u ponedeljak na sednici Skupštine Kosova biti izabrana nova Vlada Kosova.

"Već smo potpisali sporazum. Dogovorili smo se o svemu, osim o usaglašavanju programa i podeli odgovornosti unutar nove vlade u kojoj ćemo biti zajedno", rekao je Kurti.

Mandatar za sastav nove Vlade Kosova Kurti je kazao da će Mustafa danas održati sastanak Glavnog odbora stranke, dok je unutar njegove partije već počelo organizovanje referenduma, jer tako nalažu partijski statuti.

Prema sporazumu, kazao je Kurti, mesto predsednika Skupštine Kosova pripašće LDK-u, dok će Glauk Konjufca preći u Vladu.

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine Kosova 26. decembra Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja je izabran za predsjednika Skupštine i za njega su glasali i poslanici LDK-a, iako nije bilo sporazuma između dvije partije.

“Dogovorili smo se da će naredna vlada imati ukupno 15 ministarstava, dva potpredsjednika vlade i postojaće oko 33 zamjenika ministara. Dakle, od 21 ministarstva koja smo imali u prethodnoj vladi, imaćemo samo 15, a od preko 80 zamjenika ministara spali smo na oko 33. To znači da će naredna vlada koja počinje sa radom, biti najmanja vlada u nezavisnoj državi Kosovo”, rekao je Kurti.

Isa Mustafa je takođe potvrdio da je sporazum rezultat razumijevanja i zajedničkog rada u interesu svih. On je naglasio da će se o predsjedniku zemlje razgovarati kada istekne mandat sadašnjem predsjedniku Hashimu Thaciju.

“Što se predsjednika tiče, složili smo se da to neće biti dio sporazuma koji smo danas potpisali. To će biti pitanje koje ćemo ja i Kurti dogovoriti kao politički lideri. I to pitanje ćemo riješiti kada bude vrijeme da se riješi“, rekao je Mustafa.

Dodao je da će se, što se tiče kandidata za predsjednika parlamenta i ministre iz njegove partije danas raspravljati na sastanku Predsjedništva LDK-a.

Sjednica Skupštine Kosova zakazana je za ponedjeljak u 11 sati sa jednom tačkom dnevnog reda – predstavljanje vladinog kabineta i glasanje.

Samoopredeljenje je na izborima osvojilo 29, a LDK 28 poslanika od ukupno 120 poslanika Skupštine. Za izbor Vlade Kosova potrebna je prosta većina ili 61 glas, tako da ove dvije partije računaju na glasove manjinskih, nesrpskih poslanika.

Prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 6. oktobra.

(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo