31°C
Mostar 34°C
Tuzla 34°C
Banja Luka 34°C
Bihać 34°C
Powered by Dark Sky

01.02.2020 / 18:26 Svijet - Marine Le Pen

Brexit je zastrašujući neuspjeh za EU

Brexit je zastrašujući neuspjeh za EU
Marine Le Pen / Reuters
Predsjednica francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marine Le Pen pozdravila je danas "povratak slobode" u Velikoj Britaniji uz ocjenu da je Brexit "zastrašujući neuspjeh" Evropske unije, koja bi trebalo da se pretvori u "evropski savez naroda".

Nacionalno okupljanje, nekada Nacionalni front, od 2017. se više ne zalaže za izlazak Francuske iz EU već za promjene unutar Unije.

"Velika Britanija je, poslije brojnih epizoda, napokon stekla slobodu. A to je zastrašujući neuspjeh za EU", rekla je Le Pen novinarima u Lilu na sjeveru Francuske i dodala da je iznenađena da Brexit nije izazvao mnogo komentara, pošto je "jedan od osnivača EU upravo zalupio vratima".

Francuska, Njemačka, Italija, Belgija, Holandija i Luksemburg su 1957. godine postavili osnove EU. Velika Britanija se Uniji priključila tek 1. januara 1973.

Marine Le Pen je ocijenila da će kroz nekoliko mjeseci i godina svi primijetiti da je Velika Britanija dobro postupila i da će vjerovatno imati veliku korist od izlaska iz članstva.

Velika Britanija je juče postala prva zemlja koja je napustila EU.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo