18°C
Mostar 25°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

01.02.2020 / 17:46 Svijet - "Jerusalem je naš"

Palestinci u Izraelu protestovali protiv Trumpovog "mirovnog plana"

Palestinci u Izraelu protestovali protiv Trumpovog "mirovnog plana"
Foto: AA
Palestinci, izraelski državljani, protestovali su danas u Baqa al-Gharbiyyeu, u Haifi na sjeveru Izraela.

Veliki broj osoba prisustvovao je protestima organizovanim zbog takozvanog mirovnog plana američkog predsjednika Donalda Trumpa koji ga naziva "sporazumom stoljeća".

Upriličena je protestna šetnja građana koji su nosili palestinsku zastavu i transparente na kojima je na engleskom, arapskom i hebrejskom pisalo: "Ne ovom planu".

U maršu, kojeg su podržali palestinski zastupnici u izraelskom parlamentu, uzvikivali su i slogane: "Novac SAD-a i Saudijske Arabije nije dovoljan za kupovinu Jerusalema" i "Jerusalem je naš".

Zastupnik Sami Ebu Sahid izjavio je da Trumpov plan ne vide kao dogovor, već kao urotu protiv Palestinaca koji pokušavaju ostvariti san o posjedovanju nezavisne države.

"Ovaj plan je krajnje rasistički protiv Palestinaca koji žive unutar granica Izraela. Rasistički je plan da američki predsjednik odluči gdje će i kako u budućnosti živjeti 300.000 Palestinaca koji žive u Izraelu, a mi smo protiv", rekao je Sahid.

Trump je 28. januara 2020. iznio svoj takozvani sporazum stoljeća, u cilju okončanja izraelsko-palestinskog sukoba. Iznošenju plana u Bijeloj kući prisustvovao je premijer Izraela Benjamin Netanyahu, ali ne i palestinski zvaničnici.

Planom kojeg je Trump objavio Jerusalem je proglašen nedjeljivim glavnim gradom Izraela. Trump je poručio da je njegov plan zadnja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države.

Izraelski premijer Netanyahu otkrio je da plan predviđa izraelski suverenitet nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali te poručio da je taj plan veoma veliki i historijski dobitak za Izrael.

Palestinska strana, uključujući pokrete otpora Fatah i Hamas, odbacila je Trumpov plan i najavila nastavak borbe za prava Palestinaca.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas plan je nazvao zavjerom, a iz Hamasa su poručili da taj plan nije vrijedan ni papira na kojem je štampan.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo