10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

01.02.2020 / 16:43 Regija - Andrija Popović

Crna Gora neće dozvoliti da postane pravoslavna džamahirija

Crna Gora neće dozvoliti da postane pravoslavna džamahirija
Andrija Popović / Vijesti.ba
Crna Gora neće dozvoliti, bez obzira na namjeru Srpske pravoslavne crkve i njenih pomagača, da se od države napravi neka pravoslavna džamahirija, poručio je predsjednik Liberalne partije i poslanik vladajuće većine u Skupštini Crne Gore Andrija Popović.

U intervjuu agenciji MINA, on se zapitao "ponavlja li se istorija i preti li Crnoj Gori državni slom poput onog iz 1918. ili 1989. godine", prenosi Sputnjik.

"Prijeti li Crnoj Gori u 2020. godini treći veliki poraz od velikosrpskog nacionalizma sa istim akterima u glavnim ulogama: SPC i njenih crnogorskih političkih satelita predvođenih Demokratskim frontom, državnog vrha Srbije i Republike Srpske kao dijela Bosne i Hercegovine", kazao je Popović.

On smatra da su "objektivna očekivanja da će državni vrh i crnogorska zaknodavna, izvršna i sudska vlast biti sada na visini zadatka, da neće podleći pritiscima i ucjenama, kao i da neće istaći 'bijelu zastavu' kao njeni prethodnici 1918. i 1989. godine", prenosi RTRS.

Kazao je da "SPC sa svojim crnogorskim političkim satelitima, uz neskrivenu podršku Srbije i Republike Srpske, ima dva velika cilja".

"Prvi je da se homogenizacijom prosrpskog biračkog tijela obezbijedi pobjeda na parlamentarnim izborima na jesen i promptno realizuje najavljeno poništenje odluka o priznanju Kosova, ulasku u NATO i Zakona o slobodi veroispovijesti, odnosno ponovnog nestanka Crne Gore. Onda bi drugi velikosrpski cilj bio dostupniji i realiniji planiranim popisom stanovništva 2021. godine", kazao je Popović.

Dodao je da je "nezadovoljstvo zakonom o slobodi vjeroispovijesti samo pokriće za pravu histeriju, homogenizaciju, pokušaj revizije referenduma iz 2006 godine i ostvarenja dva pomenuta velika cilja".

Kako je naveo, polazeći od odlučnosti da su slobodni i ravnopravni građani, pripadnici naroda i nacionalnih manjina koji žive u Crnoj Gori: Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Muslimani, Hrvati, Romi i drugi, koji je poštuju i vole, privrženi demokratskoj i građanskoj državi, gotovo su nikakve šanse da se politički valorizuje aktuelna "tiha okupacija" Crne Gore.

"Kroz izražene uglavnom nezakonite vjerske molebane i litije kojima se ugrožava javni interes i satima blokiraju vitalne crnogorske saobraćajnice i javni prostori", kazao je Popović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo