9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

01.02.2020 / 12:12 Tenis - Australian Open

Sofia Kenin preokretom u finalu došla do prve Grand Slam titule u karijeri

Sofia Kenin preokretom u finalu došla do prve Grand Slam titule u karijeri
Foto: EPA - Vijesti.ba

Sofia Kenin osvojila je Australian Open pobjedom u finalu protiv Garbine Muguruze.

Mlada Amerikanka (21) uspjela se vratiti iz zaostatka od jednog seta i na kraju slaviti rezultatom – 4:6, 6:2, 6:2.

Dvadesejednogodišnjakinja došla je do prve grand slam titule, dok je Muguruza ostala na dvije osvojene (Roland Garros 2016. i Wimbledon 2017).

Viđen je sjajan meč, pun naboja i tenzije, a duel je prelomljen u petom gemu trećeg seta kada je Kenin uspjela spasiti tri uzastopne break lopte. Sofia se izvukla iz teške situacije i odmah u narednom gemu je napravila break koji je držala do kraja duela.

Iskustvo je bilo na strani Muguruze i to se moglo primijetiti na startu meča. Španska teniserka je sigurnije ušla u meč i već u trećem gemu uspjela je da napravi breja.

Držala je prednost breaka, međutim u osmom gemu je opustila i Kenin se vratila u set. Ipak, mlada Amerikanka je popustila u narednom i Gaby dobija prvi set rezultatom, 4:6.

Bila je nervozna Kenin, ali izgleda da je morala da prođe kroz taj period kako bi zaigrala prepoznatljiv tenis.

Dvadesetjednogodišnjakinja odigrala je furiozan drugi period igre. Loptice su joj bile oštre, igra sa osnovne linije sjajna i zasluženo dolazi do izjednačenja, 6:2.

U istom ritmu Kenin je nastavila i u posljednjem setu, kojeg je osvojila također sa 6:2 i osvojila najznačajniji trofej u svojoj dosadašnjoj karijeri.

Sofia Kenin je trenutno na 12. poziciji ATP liste, ali nema sumnje da će ostvariti veliki skok nakon trijumfa u Melburnu.



(Vijesti.ba / SC)

Izdvajamo