6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

01.02.2020 / 10:13 BiH - Pisali Vladi FBiH

Advokatska komora Evrope dala podršku zakonu o advokaturi FBiH

Advokatska komora Evrope dala podršku zakonu o advokaturi FBiH
Foto: Vijesti.ba

Vijeće odvjetničkih komora Europe (CCBE) uputilo je Vladi Federacije BiH pismo podrške nacrtu Zakona o advokaturi FBiH koji je pripremila Advokatska komora FBiH.

U pismo se ističe da je ovaj nacrt „u skladu s kodeksom ponašanja za europske odvjetnike CCBE-a i CCBE-ovom poveljom o osnovnim načelima europske pravne struke“.

CCBE-e podsjeća Vladu Federacije BiH da su pomenuti dokumenti u skladu sa načelima Vijeća Europe, kao i Ujedinjenih nacija.

„CCBE želi istaći važnost postojanja snažne odvjetničke struke. Kako se navodi u nacrtu Zakona o advokaturi Federacije Bosne i Hercegovine pripremljenom od strane Advokatske komore FBiH, to zahtijeva snažnu pravnu osobu za njeno funkcioniranje koja naglašava poštivanje bitnih načela i standarda struke. Prema tome, CCBE vas poziva da osigurate potpunu saradnju Ministarstva pravde i Advokatske komore Federacije Bosne i Hercegovine u pripremi nove pravne osnove za odvjetničku profesiju“, stoji u pismu koje potpisuje predsjednik CCBE-a Ranko Pelicarić.

Podsjetimo da je Federalni ministar pravde Mato Jozić uputio u proceduru prijedlog Zakona o advokatruri kojim se predviđa da Federalno ministarstvo pravde određuje tarifu o naknadama i nagradama za rad odvjetnika.

Advokatska komora stava je da se ovim prijedlogom zakona narušava neovisnost odvjetništva, te da zakon koji je ministar poslao u proceduru nije usuglašen ni sa Advokatskom komorom ni sa europskim standardima. 
Tim povodom sutra u Sarajevu bit će održana vanredna sjednica Skupštine Advokatske komore Federacije BiH.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo