17°C
Mostar 24°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

01.02.2020 / 10:04 BiH - Porazni podaci

Fra Knezović: I Široki bilježi pad broja stanovnika

Fra Knezović: I Široki bilježi pad broja stanovnika
Foto: Vijesti.ba

Umiremo i iseljavamo. Bolni su podaci o natalitetu i mortalitetu općenito u BiH, a osobito među Hrvatima.

Tako npr. područje koje obuhvaća općinu/grad Široki Brijeg bilježi negativne pokazatelje, napisao je ovo na svom Facebook profilu
Fra Mario Knezović, koji dalje dodaje:

''Sve župe širokobriješkoga dekanata, u odnosu na prošlu godinu, imaju manje stanovnika. Bolna je činjenica da i gradska župa bilježi minus. Po župnim podatcima 200 osoba je u župi Široki Brijeg manje od prošle godine. Ako je tako u Širokom, gdje se iz seoskih župa doseljavaju mladi bračni barovi, gdje ipak u odnosu na druge krajeve BiH ima i zaposlenja, onda možemo samo zamisliti kako je to porazan podatak. O drugim krajevima da i ne pričamo. Fratar koji dobro poznaje stanje u Tomislavgradu kaže da u cijeloj duvanjskoj krajini ne živi stalno više od 12 tisuća žitelja'', kaže Knezović. 


Inače, nedavno je objavljeno da je Općina Posušje u županiji Zapadnohercegovačkoj jedna je od rijetkih općina u BiH s pozitivnim prirodnim priraštajem.

Sa 173 rođene djece i 161 umrlom osobom odolijeva trendu pada nataliteta koji je u BiH prisutan cijelo desetljeće.


Također, posuška Osnovna škola najbrojnija u BiH s 1400 učenika. U župi Grude je u 2019. kršteno 43 djece desetero više od broja umrlih u toj godini.(Vijesti.ba / bljesak.info)

 

Izdvajamo