4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

31.01.2020 / 22:24 Kultura - Sarajevo

Otvorena izložba radova studenata Arhitektonskog fakultet 'Motivi iz Albanije'

Otvorena izložba radova studenata Arhitektonskog fakultet 'Motivi iz Albanije'
Foto: FENA - Vijesti.ba

Izložbom "Motivi iz Albanije" studenta Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, koja je večeras otvorena, nastavljena je dugogodišnja saradnja JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i tog fakulteta. 

Akademska umjetnica i profesorica na Arhitektonskom fakultetu Lada Pervan izjavila je za Fenu da studenti tog fakulteta dvogodišnji nastavni proces iz predmeta slobodno crtanje završavaju obaveznom terenskom nastavom. 

- Dugi niz godina, više od deset, ovaj radni proces odvijao se na Korčuli. Imali smo podršku Ministarstva obrazovanja, ali ovoga puta je priliv novca bio manji pa smo mogli povesti samo najaktivnijih deset studenata. Albanija je spletom okolnosti bila izazovan motiv, a realno nama pristupačan. Veoma smo zadovoljni ishodom, studenti su bili opušteni i spontano su radili - kazala je Pervan. 

Takav način odvijanja terenske nastave u prošlosti se pokazao veoma kvalitetnim za studente i rezultirao je njihovim izložbama na Korčuli, Zagrebu i Sarajevu.

Studenti su boravili u gradu Draču, a obišli su i Tiranu, Kruju, Beratu i Skadar. Inspirisani tim živopisnim prostorima, njihovom arhitekturom, prirodnim ljepotama, kulturom, historijom i umjetnošću, u pozitivnom i kreativnom raspoloženju, studenti su napravili brojne skice, crteže i akvarele, koristeći uglavnom grafitne olovke, flomastere, tuš i akvarelne boje.

Studenti čiji su radovi izloženi večeras u Foto galeriji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo su Emina Alić, Lejla Bećirević, Nijaz Dizdarević, Bakir Jahić, Sukejna Jerlagić, Kenan Muslić, Amina Plasto, Adis Smajlović i Amila Siham Terzić.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo