14°C
Mostar 21°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

31.01.2020 / 21:46 Svijet - Njemačka kancelarka

Merkel: Brexit je 'duboki rez' za Evropu

Merkel: Brexit je 'duboki rez' za Evropu
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Brexit je "duboki rez" za Njemačku i cijelu Evropu, ocijenila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel i dodala da očekuje "intenzivne" pregovore o budućem odnosu s Velikom Britanijom.

- Njemačka želi ostati blizak partner i prijatelj Velike Britanije - rekla je u videoporuci objavljenoj samo nekoliko sati prije izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Istovremeno je naglasila da će Evropa braniti svoje interese, posebno integritet jedinstvenog evropskog tržišta, u teškim pregovorima koji će uslijediti ove godine radi definiranja budućeg trgovinskog odnosa između bloka preostalih 27 zemalja i Londona, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Naglasila je da će ti pregovori obilježiti ovu godinu, te da očekuje intenzivne pregovore, uputivši upozorenje Britancima.

- Što će se Britanci više udaljavati od uvjeta jedinstvenog tržišta, više će se mijenjati naši budući odnosi - rekla je.

- Evropska unija garantira nam jak glas u svijetu koji se neprestano mijenja i odlučni smo nastaviti uspješnu priču Evrope s preostalih 26 zemalja - naglasio je njen glasnogovornik Steffen Seibert na konferenciji za novinare.

Velika Britanija u petak će postati prva zemlja koja napušta EU.

Taj odlazak obilježava početak druge faze složenih pregovora o vezama Londona i Brisela nakon prijelaznog razdoblja do 31. decembra, ali i između Londona i drugih zemalja, poput Sjedinjenih Američkih Država.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo