8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

31.01.2020 / 21:24 Svijet - U ponoć

Čelnici EU najavljuju novu "zoru za Evropu" nakon izlaska Velike Britanije

Čelnici EU najavljuju novu "zoru za Evropu" nakon izlaska Velike Britanije
Foto: EPA - Vijesti.ba

Nakon izlaska Velike Britanije iz EU uslijediće nova zora za Evropu, navodi se u članku koji su potpisali čelnici EU David Sassoli, Charles Michel i Ursula von der Leyen.

U tekstu se podsjeća da će Britanija istupiti iz EU u ponoć, nakon 45 godina članstva u bloku.

Čelnici ističu da je današnji dan za predsjednike tri glavne institucije EU prožet pomiješanim osjećanjima, kao što je to slučaj i kod velikog broja ljudi.

Oni su poručili da su njihove misli sa svima onima koji su pomogli da EU postane ono što je danas, kao i sa svima koji su zabrinuti za svoju budućnost ili razočarani zbog odlaska Velike Britanije.

Međutim, Van der Leyen, Michel i Sassoli podsjećaju da je potrebno gledati u budućnost i izgraditi novo partnerstvo sa dugogodišnjim prijateljima, te da su spremni da budu ambiciozni i da učine sve što je u njihovoj moći da to uspije.

Čelnici su naglasili da će bliskost partnerstva zavisiti od odluka u budućnosti i da bez slobodnog kretanja ljudi ne može biti ni slobodnog kretanja kapitala, robe i usluga.

"Bez jednakih uslova na polju životne sredine, radne snage, oporezivanja i državne pomoći ne može se uspostaviti visokokvalitetni pristup jedinstvenom tržištu. Bez članstva ne možete zadržati beneficije", ističe se u tekstu.

U tekstu se podsjeća i na to da će Velika Britanija ostati dio Evrope i da tu zemlju i članice EU saveznicima čini i to zajednička geografija, istorija i veze.

Lideri Unije navode da ne potcjenjuju predstojeći zadatak, ali da su ubijeđeni da dobra volja i riješenost mogu da izgrade dugoročno, pozitivno i značajno partnerstvo.

Prema riječima lidera Unije, posljednjih nekoliko godina podsjetilo je na to da je EU više od tržišta ili ekonomske sile, već da se zalaže za vrijednosti koje sve članice dijele i brane, kao i na to da su države mnogo jače zajedno.

"Zato će zemlje članice nastaviti da udružuju snage i grade zajedničku budućnost. Nijedna zemlja ne može sama da se bori protiv klimatskih promjena, da pronađe rješenje u vezi sa digitalnom budućnosti ili da ima snažan glas u nikad glasnijoj kakofoniji u svijetu. Ali, zajedno EU - može", naglašava se u tekstu.



(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo