6°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

31.01.2020 / 20:00 Politika - Ambasada Velike Britanije

Ambasador Field: Želimo vidjeti što skorije formiranje Vlade FBiH

Ambasador Field: Želimo vidjeti što skorije formiranje Vlade FBiH

Ambasade SAD i Njemačke danas su u odgovorima na upite Vijesti.ba jasno poručile kako je potrebno hitno formirati novu izvršnu vlast u Federaciji BiH.

Važne su ovo poruke obzirom na činjenicu da su iz HDZ-a BiH otvoreno u nekoliko navrata istakli da će nova Vlada FBiH biti formirana kada budu provedene izmjene Izbornog zakona BiH.

O ovom pitanju za Vijesti.ba je govorio i ambassador Velike Britanije u našoj državi Matthew Field. Iz Ambasade Velike Britanije u našoj zemlji poručili su kako priželjkuju što skorije formiranje Vlade FBiH.

“Želio bih vidjeti što skorije formiranje novih administracija, uključujući Vladu Federacije BiH. Ali, jednako je važno sa se one formiraju uz stvarnu posvećenost reformama, da se slažu po pitanju poštovanja vladavine prava i da neumorno rade za građane, a ne za sebe. Ova je zemlja ranije imala vlade koje nisu postizale rezultate, i nadam se da će se to izbjeći u budućnosti”, kazao je za Vijesti.ba ambasador Field.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, Field smatra da bi volio da do njih dođe u skladu sa preporukama OSCE-a. 

„Jako je bitno da se izbori održe na vrijeme. Građani moraju imati mogućnost izbora. Naročito je bitno da građani Mostara, nakon ovoliko godina, dobiju vladu koju će sami izglasati. Očekujem da će predstavnici vlasti učiniti sve da osiguraju adekvatno održavanje lokalnih izbora ove godine, naročito u Mostaru. Mislim da vidimo posljedice trenutne situacije – nedostatak investicija, problem sa otpadom, i još mnogo toga. Također bih volio da dođe do poboljšanja u provedbi izbora, u skladu sa preporukama OSCE-a. Svi bi trebali moći vjerovati izbornim rezultatima, a danas nije tako“, istakao je ambasador Field.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo