3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

31.01.2020 / 18:44 BiH - Sastanak u Sarajevu

Košarac i Zukić: Afirmisati saradnju uz poštovanje ustavnih nadležnosti

Košarac i Zukić: Afirmisati saradnju uz poštovanje ustavnih nadležnosti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u svom Kabinetu federalnog ministra razvoja, preduzetništva i obrta Amira Zukića, sa kojim je razgovarao o modelu buduće saradnje.

Ministar Košarac informisao je ministra Zukića da želi implementirati politiku potpune koordinacije sa nadležnim entitetskim ministarstvima, kako bi bili uvaženi stavovi svih nivoа vlasti u BiH, u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima.

Sagovornici su usaglasili da je veoma važno da postoji otvorena saradnja nadležnih ministarstava sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje u svom portfoliju ima i sektor za razvoj preduzetništva. 
Zukić informisao je ministra Košarca o načinu rada, funkcionisanja i prioritetnim zadacima Federalnog ministarstva razvoja, preduzetništva i obrta, te ukazao na važnost institucionalne saradnje uz konstataciju da u ranijem periodu ona nije bila na adekvatnom nivou.

Sagovornici su zaključili da će imati periodične sastanke na ministarskom nivou kako bi definisali određene strateške pristupe u razvoju malih i srednjih preduzeća, uvažavajući činjenicu da su ona u nadležnosti entiteta.

S tim u vezi, ministar Košarac rekao je da takvo strateško planiranje može biti samo okvirno, te da Ministarstvo na čijem je čelu ima koordinirajuću ulogu. On je dodao da sektor za razvoj preduzetništva u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sa aspekta koordinisanja u potpunosti mora biti u funkciji entitetskih politika. 
izrazili spremnost da sa međunarodnim donatorima razgovaraju o podršci određenim projektima, koje bi realizovala entitetska ministarstva uz koordinirajuću ulogu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo