18°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

31.01.2020 / 18:16 BiH - Tematska sjednica

SO Srebrenica zaključila: Smirivati tenzije

SO Srebrenica zaključila: Smirivati tenzije
Foto: Srna - Vijesti.ba

Odbornici Skupštine opštine Srebrenica danas su na tematskoj sjednici, razmatrajući informaciju o stanju u Prvoj osnovnoj školi Srebrenica, jednoglasno donijeli zaključke kojima je cilj rješavanje nastale situacije i smirivanje tenzija u tom gradu, nakon nedavnog incidenta u toj obrazovnoj ustanovi.

Formirana je Komisija koja ima zadatak da sačini izvještaj, predloži rješenja te dostavi izvještaj SO Srebrenica koji će biti razmatran na prvoj narednoj sjednici. Izvještaj će, kao se navodi u zaključcima, obuhvatiti probleme na koje su ukazali roditelji djece u svojim zahtjevima.

-U svom radu, Komisija će voditi računa da sve odluke i rješenja donese konsenzusom, a u svom radu treba voditi računa i o zakonima i propisima u oblasti školstva i obrazovanja - navodi se.

U novoformiranoj Komisiji su opštinski načelnik i njegov zamjenik, predsjednik i potpredsjednik Skupštine, te odbornici Momčilo Cvjetinović, Suljo Čakanović, direktor Prve osnovne škole Dragi Jovanović, član Školskog odbora Nermin Alivuković te predstavnici roditelja bošnjačke i sprske nacionalnosti.

Skupština opštine je, kako se navodi u zaključcima, opredjeljena da se situacija u Prvoj osnovnoj školi rješava na civiliziran i demokratski način u cilju prevazilaženja trenutnog stanja te u cilju bolje budućnosti škole i učenika.

Također, osuđuje se svaki vid nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, a pogotovo u institucijama obrazovanja.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić je nakon sjednice izjavio da su odbornici u Skupštini pokazali odgovornost. Potrebno je, dodao je, na najbolji mogući način sagledati sve probleme koji se dešavaju u Srebrenici i na najbolji način ih rješavati.

-Donijeli smo zaključke koji će rezultirati dobrim rješenjima, ali bez razgovora do rješenja se ne može doći - poručio je Grujičić.

Zamjenik šefa odborničkog kluba SDA u Skupštini opštine Suljo Čakanović smatra da će usvojeni zaključci doprinijeti smirivanju tenzija, osudivši pri tom sve nacionalističke ispade.

-Nisam najsretniji sa ova tri zaključka, moglo je i bolje, ali smo otvorili mogućnost da radimo u cilju poboljšanja uslova sve djece na području opštine Srebrenica - rekao je Čakanović.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić mišljenja je da su zaključci pozitivni i vode ka rješenju problema, kao i da će Komisija pomoći da se do rješenja dođe što prije.

Potpredsjednik Skupštine Dragić Glišić poručuje da interesi djece trebaju biti na prvom mjestu te iznad bilo koje političke partije ili pojedinca u toj lokalnoj zajednici.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo