7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

31.01.2020 / 10:55 Politika - Ministrica vanjskih poslova BiH

Turković primila ambasadora Turske Halduna Koça

Turković primila ambasadora Turske Halduna Koça
Foto: Fena / Vijesti.ba
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je u nastupnu posjetu veleposlanika Republike Turske u BiH Halduna Koça - saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministrica Turković istaknula je posebne i bliske veze koje BiH ima s Turskom kao i odlične bilateralne odnose. Pozdravila je intenzivnu suradnju u svim oblastima i izrazila uvjerenje da će u budućnosti biti nastavljena još većim intenzitetom.

Istaknula je da se u BiH izuzetno cijeni dosadašnja podrška i pomoć koju je Turska kao iskreni prijatelj pružila našoj zemlji u mnogim oblastima i u različitim vidovima.

Značajnom je ocijenila i tursku potporu euroatlantskom putu BiH koja je vrlo bitna zbog ukupne sigurnosti i stabilnosti cijele regije.

Izrazila je spremnost da se odlični politički odnosi iskoriste za dalje unapređenje veza BiH sa Turskom prije svega u oblasti ekonomske suradnje i to kroz organizaciju ekonomskih foruma, ali i kroz direktne kontakte između privrednika.

Ambasador Koç je naglasio da njegova zemlja snažno podupire suverenitet, teritorijalni integritet i multietničnost Bosne i Hercegovine. Izrazio je zadovoljstvo trajnim i iskrenim prijateljstvom dvije države.

Naveo je da će Turska nastaviti unapređivati suradnju s BiH u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Također je istaknuo da je napredak BiH na euroatlantskom putu, za koji postoji snažna Turska potpora, bitan za sigurnost regije, što se pokazalo i tokom migrantske krize.

Na sastanku je razgovarano o budućoj suradnji, razmijeni posjeta na svim razinama, kao i drugim aktualnim temama iz regije i svijeta - navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo