16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

30.01.2020 / 21:02 Svijet - Svjetska organizacija

WHO zbog koronavirusa proglasio globalnu zdravstvenu krizu

WHO zbog koronavirusa proglasio globalnu zdravstvenu krizu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je danas zbog koronavirusa globalnu zdravstvenu krizu.

Iz ove UN-ove organizacije smatraju da će ova mjera dovesti do poboljšane koordinacije u borbi protiv bolesti.

"Naša najveća briga je da se virus proširi na zemlje sa slabijim zdravstvenim sustavima. Ovo nije izglasavanje nepovjerenja u Kini - izjavio je šef brigade Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Tedros Adhan Gebrejes (Ghebrey), na sastanku u Ženevi.

Kinesko nacionalno povjerenstvo za zdravlje priopćilo je jutros da je ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom do kraja dana u srijedu porastao za 39, na 171, dok je broj zaraženih porastao za preko 1700 zabilježenih slučajeva.

Do kraja dana u srijedu potvrđeno je ukupno 8000 slučajeva zaraze koronavirusom, uz još 12.167 suspektnih, priopćilo je povjerenstvo. Od toga 1239 ljudi nalazi se u kritičnom stanju. Od 170 dosadašnjih smrtnih slučajeva, 162 su zabilježena u epicentru epidemije, u provinciji Hubei. Virus, koji je u međuvremenu zahvatio cijelu zemlju, proširio se diljem svijeta pa je tako 70 slučajeva zaraze zabilježeno u više od 20 zemalja, među kojima i u Japanu, Njemačkoj, Francuskoj, Tajvanu i Vijetnamu.

U SAD-u je zabilježen prvi slučaj prenošenja virusa s osobe na osobu. Radi se o paru iz Chicaga. Muškarac je doputovao iz Kine, dok supruga nije bila u Kini. Muškarac je virus prenio na svoju suprugu.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo