2°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

30.01.2020 / 20:00 Svijet - Nakon Brexita

Narodnjaci i socijaldemokrate postaju jači u EU parlamentu

Narodnjaci i socijaldemokrate postaju jači u EU parlamentu

Prvog februara izlaskom Velike Britanije iz EU doći će do prvog izlaska neke države članice iz Evropske unije, prenose Vijesti.ba.

Nakon više od tri godine mukotrpnih pregovora, Ujedinjena Kraljevina ovoga petka, tačno u ponoć, prestaje pripadati zajednici evropskih zemalja.

Euractiv u svojoj analizi naglašava kako će rastanak s Britancima imati brojne ekonomsko-političke posljedice, ali će se odraziti i na evropske institucije.

Vlade zemalja članica EU koje nakon Brexita povećavaju broj zastupnika u Evropskom parlamentu do petka moraju predsjedniku Davidu Sassoliju dostaviti podatke o parlamentarcima koji će 1. februara aktivirati svoj mandat.

Međutim, najočitija promjena u Evropskom parlamentu bit će smanjenje broja zastupnika sa 751, koliko ih sada obnaša tu dužnost, na 705. Čak 73 zastupnika Ujedinjene Kraljevine ove će sedmice zauvijek okončati svoj mandat u Parlamentu EU, od čega će se ukupno 27 mjesta ravnomjerno preraspodijeliti državama članicama koje su zbog ulaska novih zemalja morale smanjiti broj svojih mandata.

Hrvatska će biti jedna od članica koja će 1. februara umjesto dosadašnjih 11 imati 12 europarlamentaraca. Svoj će mandat prvi put aktivirati zastupnica liste SDP-a Romana Jerković.

Španija i Francuska će, kao jedne od najmnogoljudnijih zemalja u EU, dobiti po pet novih zastupnika, dok će Italija i Nizozemska dobiti tri.

Doći će i do promjene u odnosu snaga između političkih grupacija u Evropskom parlamentu.

Najveću promjenu može očekivati grupacija nezavisnih zastupnika, kojoj su pripadali i zastupnici popularne stranke Brexit Nigela Faragea; njih će u subotu biti čak 3,2 posto manje, čime će ta ionako heterogena grupa zastupnika biti još slabija u Parlamentu.

Europska narodna stranka, najveća grupacija u EU, bit će najveći dobitnik Brexita, zato što će dobiti još pet zastupnika i bit će 2,3 posto veća nego što je bila do sada. Uprkos tome što će evropski socijaldemokrati izlaskom Velike Britanije izgubiti šest mandata, dolaskom novih zastupnika, S&D će biti 0,5 posto snažniji nego do sada.

Novoosnovana grupacija radikalne desnice Identitet i Demokratija nakon Brexita će dobiti još tri zastupnička mjesta, čime će zamijeniti Zelene na četvrtom mjestu po snazi u Evropskom parlamentu. Zeleni, naime, u subotu gube 7 mandata. Evropski konzervativci i reformisti bit će manji za samo tri zastupnička mjesta, dok će Ujedinjena ljevica izgubiti samo jedno.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo