15°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

29.01.2020 / 17:21 Svijet - Prekretnica

Njemačka vlada usvojila prijedlog zakona o faznom gašenju termoelektrana

Njemačka vlada usvojila prijedlog zakona o faznom gašenju termoelektrana
Ministar ekonomije Peter Altmaier / Vijesti.ba
Njemačka vlada u srijedu je usvojila prijedlog zakona koji će ozvaničiti fazno ukidanje termoelektrana, braneći plan od kritičara koji tvrde da nije dovoljno ambiciozan.

Nakon potpisivanja prijedloga u vladi, ministar ekonomije Peter Altmaier nazvao je plan faznog izbacivanja uglja do 2038. godine "prekretnicom“ u njemačkim naporima u borbi protiv klimatskih promjena.

Ministrica okoliša Svenja Schulze izjavila je da bi naredni korak mogao biti rapidno širenje obnovljive energije, kao što je gradnja solarnih i vjetroelektrana.

Ottmar Edenhofer, kodirektor Potsdam instituta za istraživanje klimatskih promjena, pozdravio je odluku vlade, ali je kazao da je vlada učinila grešku obećavajući velike sume novca operaterima termoelektrana u zamjenu za njihovo gašenje.

- To podriva princip novčanog kažnjavanja zagađivača po kome se treba plaćati globa za svaku emisiju štetnih gasova – kazao je Edenhofer, koji je ranije savjetovao vladu na poljima energetske i klimatske strategije.

Elektroenergetske kompanije mogu očekivati da će primiti oko 4,35 milijardi eura u narednim godinama zbog postepenog prekida rada njihovih termoelektrana.

Izvršni direktor Greenpeace Njemačka Martin Kaiser otišao je dalje u kritikama, nazivajući prijedlog zakona "izdajom“ pažljivog kompromisa sklopljenog u prošloj godini između energetskih kompanija i tima stručnjaka koji je imenovala vlada i čiji je član on bio.

Kaiser je također pozvao vladu da ukloni administrativne i političke prepreke širenju solarnih i vjetroelektrana, koje je značajno usporeno tokom protekle godine.

Prijedlog zakona tek treba biti odobren u parlamentu, prenosi Associated Press.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo