19°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

29.01.2020 / 13:21 Politika - Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Komšić s Fieldom: Formirati vlast u FBiH bez uslovljavanja Izbornim zakonom

Komšić s Fieldom: Formirati vlast u FBiH bez uslovljavanja Izbornim zakonom
Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić primio je u radnu posjetu njegovu ekselenciju Matthew Fielda, ambasadora Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Razgovarano je o više aktualnih tema, među kojima je i jačanje demokratskih standarda u okviru izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Komšić ponovio je svoj stav da se izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine mogu obaviti samo na način da se primjene demokratski standardi, odnosno eliminira svaki vid diskriminacije unutar izbornog zakonodavstva.

U tom pogledu, naglašeno je da formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ne treba biti uvjetovano izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Ambasador Field izrazio je podršku Velike Britanije i Sjeverne Irske projektima u Bosni i Hercegovini koje će podržati Velika Britanija na različitim nivoima vlasti, sa ciljem unapređenja u funkcioniranju različitih životnih oblasti. Velika Britanija namjerava podržati novu Reformsku agendu Bosne i Hercegovine, koju treba da donese novi saziv Vijeća ministara.(Vijesti.ba)

Izdvajamo