14°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

29.01.2020 / 12:45 Obrazovanje - Posjeta resornog ministra

Bolji uslovi učenicima i nastavnicima u OŠ 'Kalesija'

Bolji uslovi učenicima i nastavnicima u OŠ 'Kalesija'

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica obezbijedilo je sredstva za rekonstrukciju i opremanje osnovne škole "Kalesija" te je resorni ministar Edin Ramić danas posjetio tu školu, učenike i nastavno osoblje te  izvršio primopredaju radova pred početak drugog polugodišta školske godine.

Osnovna škola "Kalesija" je centralna škola koju pohađa oko 700 učenika među kojima je i značajan broj djece iz porodica sa statusom raseljenih osoba, uglavnom iz srednjeg Podrinja. Škola je stradala tokom rata i djelomično je obnovljena, prostorije koje koriste osnovci nisu obnavljane već niz godina i potpuno su neadekvatne, saopćeno je iz tog ministarstva.

Ministar Ramić istakao je da se u toj školi na svakom ćošku primijeti potreba za obnovom i rekonstrukcijom objekta.

- Posebno se ističe neuslovnost prostorija u kojima borave osnovci, koje su dijelom obnavljali roditelji učenika vlastitim sredstvima i radom. Ponudili smo pomoć nakon sto su roditelji ukazali na posebno izražen problem mokrih čvorova. U komunikaciji sa menadžmentom škole i u skladu sa stvarnim potrebama izvršena je rekonstrukcija dijela škole, dotrajali namještaj i oprema su zamijenjeni novim i stvoreni su uslovi za puno bolji ambijent za rad - istakao je Ramić.

Direktor škole Fahrudin Hamzić rekao je da kroz kontinuiranu podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i ministra Ramića ta škola postaje uslovnija i adekvatnija za nesmetan rad.

- Podrška je konkretna i mijenja izgled škole. Ovo je ujedno najznačajnija pojedinačna podrška u proteklih 10 godina - istakao je Hamzić.

Ministar Ramić najavio je podršku Vlade FBiH kroz dodatnih 50 hiljada KM za zamjenu dotrajalog krova na toj školi koja je ujedno najbrojnija u općini Kalesija, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo