16°C
Mostar 18°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

28.01.2020 / 20:42 Ljepota i Zdravlje - Istraživanja pokazala

Gorka dinja je veoma efikasna u sprečavanju širenja karcinoma

Gorka dinja je veoma efikasna u sprečavanju širenja karcinoma
Foto: Ilustracija
Gorka dinja ili karela jedna je od biljaka čiju su popularnost opravdala brojna naučna istraživanja. Ova biljka raste u izobilju u Aziji, Africi i na Karibima. Tradicionalno se koristi za liječenje dijabetesa i drugih bolesti, piše Medical News Today.

Istraživanja su pokazala da sok gorke dinje ubija ćelije raka gušterače. Aktivni sastojci dinjinog soka ometaju metabolizam glukoze u ćelijama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer.

Gorka dinja ili gorka tikva vijekovima je tradicionalni indijski lijek. U posljednje vrijeme suplementi ekstrakta gorke dinje dobijaju na popularnosti kao alternativni lijek za dijabetes. Nova istraživanja na miševima sugerišu da ekstrakt gorke dinje može pomoći u borbi protiv raka.

Voće je i osnovni proizvod određenih azijskih kuhinja. Nedavno su profesorica Ratna Ray sa Univerziteta Saint Louis u Missouriju i njene kolege otkrile da je ekstrakt gorke dinje efikasan u sprečavanju rasta i širenja tumora raka.

Laboratorijski testovi pokazali su da je ekstrakt zaustavio te ćelije da se razmnožavaju, sugerišući da bi mogao biti efikasan u sprečavanju širenja karcinoma.

U daljnjim eksperimentima, istraživači su otkrili da je biljni ekstrakt u stanju smanjiti pojavu raka jezika. Dakle, u svojoj novoj studiji, profesorica Ray i tim pokušali su otkriti šta može dati gorkim jedinjenjima dinje prednost protiv ćelija raka. Ekstrakt gorke dinje u osnovi je zaustavio rast tumora raka, pa čak i doveo do smrti nekih ćelija raka, prenosi Ljepota&Zdravlje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo