8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

28.01.2020 / 19:51 Politika - Reakcija iz Ministarstva sigurnosti BiH

Radončić: Nema potrebe polemizirati sa IOM-om

Radončić: Nema potrebe polemizirati sa IOM-om
Radončić odgovorio IOM-u: Umjesto polemike priložio akt GP BiH / Avaz
Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH oglasio se povodom saopćenja Međunarodne organizacije za migracije (IOM), na čijem čelu je Piter van der Overart (Peter Van Der Auweraert).

- Nakon saopćenja IOM da trebam dati ispravku krivih navoda kako navodno nije bila donijeta odluka o prestanku finasiranja dijela troškova za potrebe Granične policije, smatram razložnim da istaknem dvije važne činjenice.

Prvo, vrlo smo zahvalni na njihovoj dosadašnjoj pomoći i, naravno, zbog eskalacije migrantske i humanitarne krize, želimo da vjerujemo da će ona biti veća i adekvatnija. Jer, siromašna BiH ne može sama nositi teret enormnog broja ljudi koji žele da završe na destinacijama izvan naše zemlje.

Drugo, umjesto polemike tome da li je finansiranje bilo obustavljeno, nudim na uvid zvanični akt koji je Ministarstvo BiH dobilo od Granične policije naše zemlje - naveo je ministar Radončić.


Akt Granične policije BiH koji je stigao u Ministarstvo sigurnosti BiH / Avaz

U aktu koji je zaprimilio Ministarstvo sigurnosti BiH iz Granične policije BiH, a koje potpisuje Zoran Galić, direktor Granične policije, navodi se da je Granična policija obaviještena od strane IOM-a da je "prema trenutnoj dinamici, finansiranje troškova smještaja i ishrane policijskih službenika koji pružaju ispomoć GP BiH u nadzoru državne granice, od ove organizacije moguće do 24. januara 2020. godine".

- Dana 14. januara 2020. godine od strane IOM-a upoznati smo da su isti u mogućnosti snositi ovu vrstu troškova do 31. decembra 2020. godine. Također, od istih smo obaviješteni da mjesečni troškovi za sedamdeset i dva policijska službenika, koliko se trenutno nalazi na ispomoći, a koriste usluge smještaja i ishrane iznosi 67.577,40 KM bez PDV-a - navedeno je u dopisu Granične policije BiH.

Iz GP BiH su naveli da ovu informaciju dostavljaju Ministarstvu sigurnosti radi hitnog rješavanja pitanja finansiranja troškova i ishrane policijskih službenika koji pružaju pomoć Graničnoj policiji BiH.

- Ispomoć Graničnoj policiji BiH je i dalje neophodna obzirom da konstantno nedostaje od 300 do 400 policijskih službenika zbog čega su značajno umanjeni kadrovski kapaciteti za angažovanjem na poslovima nadzora državne granice, što limitira obavljanje poslova nadzora državne granice BiH kao osnovnog načina otkrivanja i sprečavanja ilegalnih migracija - navedeno je u dopisu.

Pored toga u dopisu predlažu Ministarstvu sigurnosti BiH da se sagleda mogućnost finansiranja iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH.

- Obzirom da budžetom Granične policije BiH nisu planirana sredstva za ovu vrstu izdataka ili da se pokušaju iznaći sredstva putem donacija od strane međunarodnih organizacija uključenih u rješavanje pitanja migracija. S tim u vezi, molimo da nas što hitnije obavijestite o poduzetim aktivnostima na osiguranju finansijskih sredstava kako bi se mogao planirati nastavak pružanja podrške Graničnoj policiji BIH u nadzoru državne granice od strane drugih policijskih agencija - stoji na kraju dopisa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo