19°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

28.01.2020 / 17:04 Politika - Brisel

Zvizdić i evropski parlamentarci: EU put nema alternativu

Zvizdić i evropski parlamentarci: EU put nema alternativu
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas u Briselu sa predsjednikom Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu, ...

... članom Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET), te izvještačem iz sjene za izvještaj Evropskog parlamenta o BiH ispred političke grupe Obnovimo Evropu dr Klemenom Grošeljem, kao i sa članovima Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanjom Fajon, Milanom Brglezom, Francom Bogovičem i Irenom Jovevom.Razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji i o koracima i naporima koje Bosna i Hercegovina poduzima na svom evropskom putu. Predsjedavajući Zvizdić rekao je da cijeni sve što je urađeno u proteklom periodu, kao i prijateljski odnos i zalaganje Slovenije za evropski put Bosne i Hercegovine.

On je dodao da Bosna i Hercegovina intenzivno radi na daljem unaprjeđenju procesa evropskih integracija i naglasio da su ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava i unaprjeđenje odnosa u regionu ključni za evropski put i za dobijanje kandidatskog statusa, te da svi nivoi vlasti intenzivno rade na tim ciljevima.

Dr. Zvizdić također je rekao da put ka članstvu u Evropsku uniju nema alternativu i da je samit u Zagrebu, za vrijeme hrvatskog predsjedavanja Evropskom unijom, prilika za fokusiranje na regiju Zapadnog Balkana.

Jedna od tema razgovora bila je i migrantska kriza. Predsjedavajući Zvizdić ponovio je da će Bosna i Hercegovina nastaviti da se ponaša humano i da će poštovati evropsku politiku o migrantima, ali i da Bosna i Hercegovina ne može biti sabiralište migranata na Zapadnom Balkanu.

Sagovornici su se saglasili da Bosna i Hercegovina ima evropsku perspektivu i da će Slovenija i u narednom periodu nastaviti davati podršku tim aspiracijama naše zemlje.(Vijesti.ba)

Izdvajamo