15°C
Mostar 15°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

28.01.2020 / 14:15 Regija - Udvostručena cijena parkinga

Skoplje zbog zagađenja uvelo besplatni javni prevoz

Skoplje zbog zagađenja uvelo besplatni javni prevoz

Grad Skoplje uveo je sinoć besplatan prevoz u gradskom saobraćaju i udvostručio cijene parkinga, u sklopu hitnih mjera za smanjenje enormnog aero-zagađenja.

Među hitnim mjerama i preporukama Grada Skoplja za smanjenje zagađenja vazduha, koje su stupile na snagu sinoć u 18 sati, je i apel zaposlenima u gradskoj upravi, javnim preduzećima i institucijama da na posao dolaze autobusima gradskog prevoza.

Hitne mjere su preduzete nakon što su gradske vlasti dobile obavještenje Ministarstva za životnu sredinu da su, dva dana uzastopno na dvije mjerne stanice u Skoplju, registrovane količine otrovnih PM 10 čestica bile iznad propisanih 175 mikrograma po metru kubnom.

Skopsko gradsko javno komunalno preduzeće je zaduženo da nastavi intenzivno čišćenje gradskih ulica i bulevara u nadležnosti Grada Skoplja, a to je preporučeno i gradskim opštinama.

Gradske vlasti su, da bi se smanjilo zagađenje, navodi se, prekinule sve građevinske aktivnosti na gradilištima u njihovoj nadležnosti i pozvale čelnike svih gradskih opština da učine isto.

Skopske vlasti ističu da su intenzivirane kontrole gradilišta, odnosno vozila koja izlaze sa gradilišta, koja moraju da imaju oprane točkove i da budu pokrivena ceradom radi kontrole prašine.

Predsjednici gradskih opština su pozvani da intenziviraju inspekcijski nadzor nad firmama koje upravljaju otpadnim gumama i otpadnim uljima, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je pozvano da provede ograničavanje obuka u autoškolama od 9.30 do 14.30 i poslije 18.00 sati.

Od policije su vlasti Grada Skoplja zatražile da vrši učestale kontrole izpušnih gasova vozila u saobraćaju, kao i da pojača kontrolu poštovanja zabrane kretanja teških teretnih vozila čije je krajnje odredište Skoplje i da ih upućuju na gradsku zaobilaznicu.

Vlada Sjeverne Makedonije je ranije danas aktivirala mjere i preporuke u Skoplju i Tetovu, nakon što je dva dana uzastopno izmjerena vrijednost otrovnih i kancerogenih PM 10 čestica iznad „praga za alarmiranje“ od 175 miligrama po kubnom metru.

(Vijesti.ba/Danas)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo