14°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

28.01.2020 / 14:11 Regija - Korona virus

Više od 100 građana Srbije traži od države da ih evakuira iz Kine

Više od 100 građana Srbije traži od države da ih evakuira iz Kine
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Najmanje 100 državljana Srbije traži od srbijanskog veleposlanstva u Pekingu da im, zbog epidemije smrtonosnog koronavirusa, omogući odlazak iz Kine, pišu u utorak beogradski mediji.

Tabliodi "Kurir" i "Blic" navode da je riječ o najmanje 100, odnosno više od 170 građana Srbije u Kini koji očekuju da im se organizira odlazak iz te zemlje u kojoj iz dana u dana raste broj zaraženih i umrlih od koronavirusa.

Virus se ubrzano širi i očekuje se još veći broj zaraženih, poručuju državljani Srbije iz Wuhana, grada koji je središte epidemije.

 "Jako je stresno, danima smo u kućama, tu smo najsigurniji, ali ne znamo koliko će ovo trajati, predviđa se mjesecima... Broj zaraženih raste svakog dana u svim gradovima. Zato smo poslali zahtjev srpskom veleposlantvu u Kini da nas evakuira. Samo želimo da se zdravi sigurno vratimo svojima", rekla je za "Kurir" Snježana Antić (29), jedna iz skupine srbijanskih građana koji se nalaze u Wuhanu i zahtjevaju da se hitno vrate u Srbiju.

 Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova, kako tvrdi "Kurir", pokušava izvući nekolicinu Srba iz Wuhana, u kojem je dosad najviše oboljelih i umrlih od koronavirusa, dok se ostalima, kako navodi list, preporučuje da se sami snađu.

 Iz ministarstva je 24. siječnja građanima Srbije koji planiraju putovanje u NR Kinu preporučeno da prate službena priopćenja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i zdravstvenih vlasti Srbije.

 Broj mrtvih u Kini narastao je u utorak s 81, koliko je bilo dan prije, na 106, a zaraženih koronavirusom s 2.835, koliko je bilo u nedjelju, na 4.515, novi su službeni podaci kineskih zdravstvenih vlasti, a prva žrtva smrtonosnog virusa zabilježena je i u Pekingu, prenosi Hina.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo