6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

28.01.2020 / 14:00 Ekonomija - Ahmet Egrlić

Ne očekujemo veći utjecaj koronavirusa na vanjskotrgovinsku razmjenu

Ne očekujemo veći utjecaj koronavirusa na vanjskotrgovinsku razmjenu
Ahmet Egrlić / Vijesti.ba
Na međunarodnim tržištima zabilježen je pad cijene nafte, a na najvećim svjetskim berzama pad dionica i prometa pod utjecajem vijesti o smrtnim slučajevima povezanim s epidemijom koronavirusa u Kini i o zatvaranju kompanija.

Ovakva situacija, po riječima potpredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmeta Egrlića, pokazuje koliko je sigurnost važna za ekonomiju, pa i sa aspekta epidemiološke situacije i pojave različitih virusa.

-  U ovom momentu koronavirus nema direktnog uticaja na ekonomiju BiH i na našu vanjskotrgovinsku razmjenu – prokomentirao je Egrlić za Fenu.

U svijetu pojedini turoperatori i aviokompanije otkazuju putovanja u Kinu uslijed zabrinutosti oko mogućeg širenja koronavirusa.

- Smanjen protok roba i ljudi smanjuje i protok novca i direktno šteti ekonomiji i ekonomskim kretanjima u svijetu. Već je zabilježen pad dionica na najvećim svjetskim berzama i ne znamo u kom će to pravcu ići dalje, hoće li se epidemija širiti ili stagnirati dolaskom proljeća - naveo je Egrlić.

Dodao je da se ne očekuje neki veći, dugoročniji utjecaj koronavirusa na našu privredu, uzimajući u obzir ranija iskustva kada je prijetila globalna opasnost od SARS-a i ebole.

-S obzirom na našu malu ekonomiju i činjenicu da je ona usko vezana za specifične grane privrede i specifične dobavljače, nije se osjetio neki veći udar na našu ekonomiju i mislim da ni danas to neće biti slučaj kada je riječ koronavirusu – naveo je Egrlić.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo