7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

28.01.2020 / 13:50 BiH - Podaci sa mjernih stanica

U Sarajevu u popodnevnim satima pogoršan kvalitet zraka - nezdrav

U Sarajevu u popodnevnim satima pogoršan kvalitet zraka - nezdrav
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Prema podacima sa mjernih stanica u 13.00 sati kvalitet zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je nezdrav. Indeks kvaliteta zraka iznosio je 179 i to izmjeren na mjernoj stanici Otoka, dok je na mjernoj stanici Ambasada SAD iznosio 177.

Jutros u 7.00 sati Indeks kvaliteta zraka u Sarajevu iznosio je 114. Vrijednost PM 10 i PM2.5 čestica na Otoci u 13.00 sati iznosila je 136 i 132, dok je na mjernoj stanici Ambasada SAD vrijednost PM2.5 čestica iznosila 131.

Zbog navedene situacije u vezi sa kvalitetom zraka, iz Eko Akcije navode kako je moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Na mjernim stanicama Vijećnica i Bjelave kvalitet zraka je nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, a Indeks kvaliteta zraka iznosio je 124 i 150.

S toga bi oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca u tim dijelovima grada trebali smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo