15°C
Mostar 20°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

28.01.2020 / 12:53 BiH - Eksplozija granate

Obilježena 26. godišnjica stradanja talijanskih novinara u Mostaru

Obilježena 26. godišnjica stradanja talijanskih novinara u Mostaru
Foto: Fena / Vijesti.ba
U povodu 26. godišnjice stradanja trojice novinara talijanske državne televizije RAI Marca Luchetta, Daria D'Angela i Alessandra Ota, koji su poginuli 28. januara 1994. godine u Mostaru u eksploziji granate, u utorak je položeno cvijeće na mjestu njihove pogibije.

Polaganju cvijeća i odavanju počasti prisustvovali su ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, predstavnici Grada Mostara, Misije OSCE-a u BiH, Dnevnog centra "Kuća otvorenog srca" te štićenici Dječijeg doma Mostar.

Govoreći o tom tragičnom događaju, ambasador Minasi podsjetio je kako su stradali novinari došli u Mostar za vrijeme rata kako bi pokazali svijetu šta se dešava u Mostaru, posebno djeci Mostara.

- Obilježavamo godišnjicu smrti naših talijanskih novinara, ali također želimo odati počast svim nevinim žrtvama rata. Čovječanstvo je prva žrtva rata i ove godine kada je 25. godišnjica genocida u Srebrenici i Daytonskog sporazuma moramo odati počast svim nevinim žrtvama bez obzira na "njihove strane" - kazao je Minasi.

Ocijenio je i kako je u svemu najvažnije djelovati na zaštiti mira.

- Želimo biti zaštitnici mira u društvu i da djelujemo zajedno u zaštiti mira na putu u Evropsku uniju - poručio je Minasi.

Predsjednica Dnevnog centra "Kuća otvorenog srca“ iz Mostara Sadeta Sefić istakla je kako od 2007. godine mjesto pogibije talijanskih novinara posjećuju brojni studenti i srednjoškolci iz cijele Italije.

- Ovo mjesto je do sada posjetilo više hiljada djece i omladine. Oni su danas zreli ljudi i sada dolaze sa svojim porodicama – kazala je Sefić.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su predstavnici iz kulturnog, javnog i političkog života Mostara, kao i brojni građani.

Novinara RAI-ja poginuli su 28. siječnja 1994. ispred zgrade u Ulici braće Fejića u eksploziji granate koja je ispaljena iz zapadnog dijela grada.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo