19°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

27.01.2020 / 18:52 BiH - 75. godišnjica

Džaferović na godišnjici oslobođenja Auschwitza: Suprotstaviti se idelogijama zla

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prisustvovao je 75. godišnjici oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz – Birkenau.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se danas, zajedno sa suverenima i šefovima država i vlada iz 50 zemalja svijeta, pridružio dvijema stotinama preživjelih žrtava nacističkog logora Auschwitz – Birkenau, na komemoraciji u povodu 75. godišnjice oslobođenja ovog logora smrti u Poljskoj.

„Naša ljudska i civilizacijska obaveza da zauvijek pamtimo žrtve holokausta, najvećeg zločina u prošlom stoljeću, i da ih se sjećamo s posebnim pijetetom. Zločin koji su počinili Hitlerovi nacisti mora zauvijek ostati u kolektivnom sjećanju ljudskog roda. Istovremeno, naša je obaveza da se odlučno suprotstavimo ideologijama zla koje su spremne iskorijeniti cijeli jedan narod, kao i onima koji te zločine negiraju ili relativiziraju", navodi se u izjavi koju je ovom prilikom dao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i dodaje:

"Nažalost, stradanje jevrejskog naroda u Drugom svjetskom ratu očigledno nije bilo dovoljna opomena nekim ljudima i politikama da se slična zla ne smiju više nikada ponoviti. Svjedočili smo tome u Bosni i Hercegovini pedeset godina poslije, gdje je nad bošnjačkim narodom počinjen genocid. Zato smo danas, snažnije nego ikad, dužni suprotstaviti se antisemitizmu, politikama podjela, jačanju desničarskih populističkih pokreta u Evropi i svijetu i svakoj drugoj vrsti ekstremizma“.

Glavna komemoracija u povodu 75. godišnjice oslobođenja logora je održana ispred  „vrata smrti“ bivšeg logora, gdje se govorom dobrodošlice prisutnima obratio poljski predsjednik Andrzej Duda.

Potom je slijedilo glavno obraćanje predstavnika preživjelih žrtava, predstavnika organizacije „Stupovi sjećanja“ i Piotra Cywińskog, direktora Memorijalnog centra „Auschwitz“. Nakon govora je slijedila ekumenska molitva za spomen na ubijenih milion i 300.000 ljudi, od kojih je jedan milion Jevreja.

Na kraju glavne ceremonije organizirano je paljenje svijeća ispred ploča Memorijalnog centra i Glavnog spomenika, gdje je i šef bh. delegacije odao počast brojnim žrtvama.  

U bh. delegaciji, koju je predvodio član PBiH Šefik Džaferović, bili su i ambasadorica BiH u Republici Poljskoj Koviljka Špirić, te Željko Bakalar, savjetnik predsjedavajućeg člana PBiH Željka Komšića, i Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana PBiH Milorada Dodika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo