15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

27.01.2020 / 17:37 Svijet - Poljska

Preživjeli iz Auschwitza upozoravaju na porast antisemitizma 75 godina kasnije

Preživjeli iz Auschwitza upozoravaju na porast antisemitizma 75 godina kasnije
Foto: AA
U Poljskoj je danas obilježena 75. godišnjica zatvaranja nacističkog koncentracionog logora Auschwitz u kojem je u periodu od 1940. do 1945. godine ubijeno blizu milion ljudi.

Preživjeli iz logora smrti Auschwitz-Birkenau okupili su se u ponedjeljak na komemoraciji povodom 75. godišnjice zatvaranja logora, vrativši se na mjesto gdje su izgubili čitave porodice te su upozorili na rast antisemitizma i mržnje u svijetu.

Blizu 200 preživjelih kao i porodice žrtava doputovali su iz Izraela, Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Perua, Rusije, Slovenije i drugih mjesta. Mnogi su izgubili roditelje, bake i djedove u Auschwitzu ili drugim nacističkim logorima smrti.

Preživjeli su danas željeli podijeliti svoje priče nadajući se da će njihove poruke doprijeti do ljudi u cijelom svijetu, a u cilju neponavljanja Holokausta i drugih zločina koji su počinjeni u prošlosti.

"Voljeli bismo da buduća generacija zna kroz šta smo prošli i da se to više nikada ne ponovi", rekao je 91-godišnji David Marks.

Izgubio je 35 članova uže i šire porodice nakon što su svi stigli u Auschwitz iz sela u Rumuniji.

Jeanette Spiegel (96), imala je 20 godina kada su je doveli u Auschwitz, gdje je provela devet mjeseci. Danas živi u New Yorku i plaši se porasta antisemitizma u SAD-u.

U Parizu je francuski predsjednik Emmanuel Macron odao počast žrtvama Holokausta na gradskom memorijalu Shoah i upozorio na porast zločina iz mržnje u Francuskoj za 27 posto.

"Da se antisemitizam vraća nije problem jevrejskog naroda, to je naš problem, to je problem nacije", rekao je Macron.

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, kada su 27. januara 1945. sovjetske jedinice oslobodile logorski kompleks Auschwitz-Birkenau. Poslije sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 24. januara 2005. godine, kada je obilježavano šest decenija od oslobođenja tog logora, donesena je odluka kojom je ustanovljen Dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Prvog novembra 2005. usvojena je Rezolucija Ujedinjenih nacija (UN) kojom je određeno da se nadalje 27. januar obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Logor na jugu Poljske, oko 70 kilometara od Krakowa, koji je prvobitno bio zamišljen kao zatvor za poljske političke zatvorenike, oslobodila je Crvena armija 27. januara 1945. godine. Logor Auschwitz je 1947. godine odlukom poljskog parlamenta stekao status državnog muzeja i jedino je takvo mjesto koje se našlo na spisku svjetske baštine UNESCO-a.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo