14°C
Mostar 16°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

26.01.2020 / 23:45 Regija - Podgorica

Mitropolit Amfilohije: Ako stradamo, stradamo za slobodu i pravdu

Mitropolit Amfilohije: Ako stradamo, stradamo za slobodu i pravdu
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije / Arhiv
Svetosavska akademija u Podgorici održana je večeras ispred hrama Hristovog vaskrsenja na kojoj je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao da Crna Gora i narod vaskrsavaju kroz litije i da, ako stradaju, to čine za slobodu i pravdu, a ne iz mržnje.

Mitropolit je ponovio da je za predstavnike vlasti Crkva izjednačena s partijom i da misle da kao što na trgu formiraju partiju misle da mogu i Crkvu.

"To je plod bezumlja za koje se nadamo da je prošlo. Sad bi da stvaraju neke sekte, nevladine organizacije", rekao je mitropolit Amfilohije.

Nije dobro, dodao je, da crnogorska vlast "priznaje lažnu državu Kosovo" i odriče se prošlosti.

"Nije čudo da ti koji se odriču prošlosti donose okupatorske i bezbožničke zakone. To nije zakon o slobodi, nego o porobljenju", ponovio je vladika Amfilohije.

On je istakao da litije treba da budu bez partijskih, pa i nacionalnih obilježja, te objasnio kako ga mnogi policajci mole da litije budu samo crkvene.

"Ja ih razumijem, rade za hljeb", dodao je vladika.

On je pomenuo i incident na Zlatici, koji se dogodio sinoć, te upitao kome smeta trobojka koja označava "slobodu, jednakost i bratstvo".

Besjedu o Svetom Savi govorio svešetnik Boris Brajović, a izveden je i duhovno kulturni program u kome su učestvovali crkveni horovi, učenici Bogolsovije, djeca iz škola vjeronauke u Podgorici, narodni guslari.

Svetosavskoj akademiji ispred Hrama Hristovog vaskrsenja po kiši prisustvovalao je više od 20.000 vjernika iz Podgorice i susjednih opština.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo