8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

26.01.2020 / 23:20 BiH - Izdate preporuke za bh. stanovništvo

Ovako ćete smanjiti rizik od infekcije koronavirusom

Ovako ćete smanjiti rizik od infekcije koronavirusom
Foto: WHO
Članovi Koordinacionog tima u Federaciji BiH te epidemiološkog tima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH danas su obišli oba kopnena granična prijelaza, Klek i Doljani, a potom i Neum gdje su pregledali grupu kineskih turista, ...

... među kojima su i osobe iz Wuhana odakle je potekao opasni koronavirus.

U potpunosti je, kako je saopćeno, koordinirano sa epidemiološkim službama iz Republike Hrvatske.

U Federaciji Bosne i Hercegovine nadležno resorno ministarstvo, Federalno ministarstvo zdravstva koordinira aktivnosti , a prema preporukama SZO i prema pravilima Međunarodne zdravstvene regulative (IHR).

Stanovništvu se preporučuje pridržavanje mjera opšte i lične higijene (redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom ili dezinfekcija alkoholom, ukoliko kišete i kašljete potrebno je usta prekriti maramicom ili savijenim laktom, izbjegavati bliski kontakt sa osobom koja ima respiratorne simptome – prehladu ili boLest nalik na gripu, održavanje higijene okoline, odnosno čišćenje i dezinfekcija površina, predmeta, igračaka, provjetravanje prostorija, temeljito iskuhavanje jaja i mesa, izbjegavanje nezaštićenih kontakata sa domaćim ili divljim životinjama.)



Cilj epidemiološkoga nadzora je davanje blagovremenih informacija i provođenje odgovarajućih mjera zaštite. Obzirom da se radi o državljanima Kine koji dolaze iz pokrajine Wuhan prije nego što je zatvorena i prije izbijanja virusa, obaveza epidemioloških službi u zemljama- destinacijama je da urade procjene i ukoliko neko bude pokazivao odgovarajuće simptome opšteg infektivnoga sindroma, osobe će biti tretirane u skladu sa svim preporukama struke, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Preporuke za uposlenike koji dolaze u kontakt s velikim brojem ljudi su:

- da koriste jednokratne (hirurške) maske
- da izbjegavaju bliski kontakt (razgovor bez maske, socijalne kontakte tipa rukovanja, zagrljaja i slično) sa svima u toku radnog vremena
- da peru ruke sapunom u svakoj prilici
- da izbjegavaju masovna okupljanja (socijalne kontakte/druženja) bez potrebe i zaštite.

Epidemiološke ekipe Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo su u kontaktu i djelovaće shodno preporukama, a o tome redovito izvještavati.

U Federaciji Bosne i Hercegovine nadležno resorno ministarstvo, Federalno ministarstvo zdravstva koordinira aktivnosti , a prema preporukama SZO i prema pravilima Međunarodne zdravstvene regulative (IHR). Koordinaciono stručno tijelo je u stalnom kontaktu sa svim relevantnim institucijama u BiH, zavodima za javno zdravstvo u Federacij BiH, kao i Svjetskom zdravstvenom organizacijom, aktivno prati situaciju, te će, u skladu sa preporukama SZO, poduzimati potrebne mjere.

U skladu s obavezama iz Međunarodne zdravstvene regulative (IHR, 2005), sve zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) zajedno rade na zaštiti globalne zdravstvene sigurnosti. Obaveza zemalja članica, uključujući Bosnu i Hercegovinu, je spriječiti, zaštititi, nadzirati i pružiti javnozdravstvenu reakciju na međunarodno širenje bolesti na način koji je razmjeran i ograničen na rizike javnog zdravlja.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo