°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

26.01.2020 / 18:02 Rukomet - Velika drama

Španija pobijedila Hrvatsku i postala evropski prvak

Španija pobijedila Hrvatsku i postala evropski prvak
Foto:Luka Stanzl/Pixsell
Rukometna reprezentacija Španija odbranila je titulu šampiona Evrope. “Crvena furija“ je u nedjeljnom finalu Evropskog prvenstva, igranom u Stockholmu, savladala Hrvatsku rezultatom 22:20 (12:11).

Hrvatska je utakmicu otvorila sjajnom odbranom zahvaljujući čemu je povela sa 2:0. Ipak, Španija se brzo vraća i u sedmoj minuti je 3:3. Uslijedilo je desetak minuta u kojima se igralo gol za gol, da bi Hrvati u 19. minuti prvi put otišli na plus tri (10:7). No, slično kao i na otvaranju utakmice Špancima su trebale svega četiri minute da vrate rezultatski egal, pa je na semaforu bilo 10:10.

“Crvena furija“ je nastavila u sjajnom ritmu, posebno u odbrani, jer rivalu nije dozvolila da postigne gol čak deset minuta. To su iskoristili i u 28. minuti prvi put poveli sa 11:10. Crnu “rupu“ Hrvata prekinuo je David Mandić pogotkom za 11:11, ali je Raul Entrerrios golom sedam sekundi prije kraja poluvremena vratio Špance u vodstvo (12:11).

Na otvaranju drugo dijela u namjeri da što prije izjednače i eventualno vrate prednost Hrvati su igrali bez golmana, što protivnik koristi i sa tri lagana gola u 36. minuti stiže do ogromna četiri gola prednosti (16:12).

Hrvatski selektor Lino Červar je bio primoran pozvati time out, nakon čega su njegovi izabranici zaigrali sjajno u odbrani i u 44. minuti zaostatak uspjeli smanjiti na jedan gol (15:16). Pet minuta kasnije je neriješeno 18:18, što je obećavalo uzbudljivu završnicu, kako i dolikuje velikom finalu Evropskog prvenstva.

U ludoj završnici utakmice u kojoj su dominirale odbrane na obje strane prvi su do vodstva (19:18) stigli “kauboji“ golom Luke Stepančića šest minuta prije kraja. Ipak, već u narednom napadu Španci golom sa sedmerca prekidaju post od čak osam minuta tokom kojih nisu zatresli protivničku mrežu. U finišu Španci su se bolje snašli, a pobjedu je nakon velike greške Igora Karačića u napadu, osigurao Alex Dujshebaev, koji je pogodio za konačnih 22:20.



Dan ranije, u subotu, u borbi za treće mjesto Norveška je savladala Sloveniju rezultatom 28:20.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo